Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Cinétique II

Srpski multimedijalni umetnik Milija Belić započinje novu 2020. godinu učešćem na dve značajne međunarodne izložbe.


 


Najpre će se predstaviti u bečkoj galeriji Sehsaal od 8. do 31. januara, kao umetnik, ali i kao kustos izložbe "Cinétique II", koja nastavlja svoju uspešnu evropsku turneju. Posle premijere u Parizu, gostovanja u Bazelu i Hamburgu, izložba će i bečkoj publici prikazati ostvarenja dvadeset umetnika iz jedanaest zemalja (Nemačka, Francuska, Srbija, Irska, Italija, Holandija, Austrija, Švajcarska, Češka, Mađarska, Venecuela). Kao i prvo izdanje izložbe "Cinétique", koja je takođe obišla više evropskih gradova, izložba pokazuje veliko interesovanje za kinetičke ideje unutar konkretne umetnosti, kao i za vizije zasnovane na percepciji vremena i kretanja.



Kinetička umetnost svakako je jedna od najatraktivnijih pojava u savremenoj umetničkoj praksi poslednjih decenija. Belić podseća da su iskustva kubizma, futurizma i apstraktne umetnosti dovela do preokreta u shvatanju savremene umetnosti i uvela na velika vrata pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao sublimaciju i verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.



Druga izložba na kojoj se Belić predstavlja sa svojim slikarskim radovima održava se u Napulju, u galeriji Spazio Martucci, od 18. januara do 14. februara, i okuplja umetnike dva pokreta: ACI (Art Construit International – Internacionalna konstruktivna umetnost), sa umetnicima iz Francuske, Mađarske, Jermenije, Španije, Japana, Srbije, Venecuele i Ekvadora, i italijanskog krila pokreta MADI, osnovanog još 1946. godine u Buenos Airesu, stavljajući tako geometrijsku apstrakciju, sa svim svojim specifičnostima i različitim aspektima, u žižu aktuelnosti. "Umetnost je danas prevazišla potrebu da prikazuje stvari", ističe Belić. "Ona stvara svoj univerzum. Geometrijski alati samo su duhovna sredstva za izgradnju ovog novog sveta. Najapstraktniji geometrijski objekti mogu postati izvor najplemenitijih estetskih osećanja."


 



Datum objavljivanja: 06.01.2020.