Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čileanska arhitektura

Društvo arhitekata Novog Sada i MSU Vojvodine organizuju izložbu "Čileanska arhitektura" od 6. marta. Otvaranju izložbe će prisustvovati čileanski konzul u RS Augustin Pio Garsija, Lazar Kuzmanov - predsednik Društva arhitekata Novog Sada i Vkadimir Mitrović - kustos Zbirke arhitekture, urbanizma i dizajna u MSUV

 


Izlozba ce spojiti tri projekta gde svaki od njih predstavlja odredjenu karakteristiku: jedan mali deo rada, jedan veliki deo i deo koji je “u razvoju”, gde potonji nije ni publikovan niti je ranije bio izlagan. Ukupno oko 60 panela koji predstavljaju projekte plus nekoliko uvodnih ce, nadamo se, dati panoramu trenutno najbolje produkcije u Cileu, koja mozda nije potpuno obuhvatna, ali svakako ce pruziti tacan portret danasnjeg trenutaka.


      O produkciji i ambijentu: Čileanska arhitektura


Smešten na južnom kraju južnoameričkog kontinenta, Čile nije bio toliko poznat po svojoj modernoj arhitektonskoj produkciji u zlatnom periodu pedesetih i šezdesetih godina kao što su to bili Brazil, Meksiko ili Venecuela, a nešto manje Argentina. Da li ovakva situacija jednostavno odražava hir arhitektonske štampe ili relativnu političku težinu čileanskih suseda – ili i jedno i drugo -  teško je ustanoviti, ali stoji činjenica da je ova zemlja van svojih granica ostavila manji utisak od njenih suseda. Danas se situacija gotovo sasvim obrnula, jer neki od njenih najboljih arhitekata sada nailaze na prijem u inostranstvu koji nije srazmeran veličini zemlje i njenim političkim (a i kulturnim) značajem u odnosu na južnoamerički kontitenta.


 


 


 


Datum objavljivanja: 04.03.2008.