Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ciklus tribina, Gde su bili / Šta su radili

Gde su bili / Šta su radili: Nebojša Milikić (Nekoliko bačenih pogleda na Dokumenta 14 u Atini) Kulturni centar Rex 27. april, 2017 u 20h. U organizaciji tranzit.ro Jaši, Nebojša Milikić posetio je izložbu Documenta 14 u Atini.


 


Velika debata o smislu i značenju dislokacije dela ove elitne izložbe iz Kasela (Nemačka) u Atinu, otkrila je brojne kontradikcije evropske, kao i svake druge donatorski koncipirane kulturne politike: ... Dokumenta 14, Kasel doživljava kao izdaju a Atina kao invaziju... ("... with Documenta 14., Kassel feels betrayed, Athens invaded", je citat iz članka u Art Forumu, link je dat u nastavku najave).

 

Opšta društveno-politička kriza pretače se u svaku javnu kulturnu delatnost i produkciju, uključujući podleganje političkim i ekonomskim pritiscima i sterotipima ili uticaju ličnih veza. Činjenicu da je supruga kustosa izložbe Grkinja nije objavio neki tabloid već pomenuti Art Forum. Bez obzira na dospevanje ovako važnog događaja u fokus kritičke javnosti, sam koncept i sadržaj izložbe, barem do sada, ostaju u drugom planu. Bilo je svakako moguće sa sigurnošću pretpostaviti da će do poplave kritika, preispitivanja (i ocrnjivanja) svakako doći, i pitanje koje se zato neizostavno postavlja je - kako se i da li se u izloženim radovima ove brojne zatečene i novonastale kontradikcije odslikavaju ili ogledaju? Prezentaciju će pratiti (amaterski) fotografski i audio materijal sa izložbe.



INFORMATIVNI TEKSTOVI:

http://www.documenta14.de/en/

https://www.artforum.com/diary/id=67683

https://mobile.nytimes.com/2017/04/05/arts/design/documenta-german-exhibition-greek-crisis.html?smid=tw-share&_r=0&referer=https%3A%2F%2Ft.co%2FQlxpd1gLBE

http://conversations.e-flux.com/t/live-coverage-april-5-opening-program-of-the-school-of-redistribution-athens/6355/4

http://www.spikeartmagazine.com/en/articles/doing-documenta-athens-rich-americans-taking-tour-poor-african-country

http://www.documenta14.de/en/south/59_the_indelible_presence_of_the_gurlitt_estate_adam_szymczyk_in_conversation_with_alexander_alberro_maria_eichhorn_and_hans_haacke

https://fineartmultiple.com/blog/documenta-14-athens/


 



Datum objavljivanja: 26.04.2017.