Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ciklus materije

U Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca 29. januara u 19h otvara se samostalna, magistarska izložba Miroslava Prvulja, pod nazivom “Ciklus materije”. Posetioci će na izložbi biti u prilici da vide skulpture, crteže i instalacije, koje prikazuju proces proizvodnje hrane.

Istražujući teme, pre svega od ličnog interesa, kao što su proces proizvodnje hrane biljnog i životinjskog porekla, komercijalna umetnost i suveniri, instrumentalna muzika, umetnik problematizuje polje egzistencijalnog prisutnog na materijalističkom i duhovnom nivou. Teme obrađuje kroz figurativne i ornamentalne forme, gde za figurativne motive bira portrete domaćih životinja, koje najčešće koristimo u svojoj ishrani, i koje su odavno našle svoje mesto u simbolici, heraldici, dok ornamentalni pristup koristi u objektima koji su posvećeni žičanim instrumentima. Postavljene u jednu veću ambijentalnu celinu skulpture, objekti, instalacije realizovane od organskih i sintetičkih materijala, ispunjavaju enterijer galerije koji je animiran i podseća na scenografiju, a želja autora je da skulptorski rad aktivno korenspondira sa drugim umetničkim oblastima i lako komunicira sa publikom“...Mića Karić


Miroslav Prvulj rođen je 1979, u Pančevu i pripada mlađoj generaciji skulptora. U svom radu polazi od pitanja kako stvarati univerzalnu umetnost, koja pritom sadrži zadovoljenje želja samog stvaraoca.



Datum objavljivanja: 27.01.2008.