Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Četrdesetogodišnjica SKC-a

Kako je ceo mesec decembar u znaku proslave četrdeset godina SKC-a u petak 26. decembra u svim prostorima biće organizovan celodnevni program (od 12h) koji će SKC pokloniti vernoj publici, saradnicima i prijateljima koji su zajedno sa zaposlenima doprineli da ovo kultno mesto zaista bude „mesto od istorijskog značaja".

 


Kako je ceo mesec decembar  u znaku proslave četrdeset godina SKC-a u petak 26. decembra u svim prostorima biće organizovan  celodnevni program (od 12h)  koji će SKC pokloniti vernoj publici, saradnicima i prijateljima koji su zajedno sa zaposlenima doprineli da ovo kultno mesto zaista bude „mesto od istorijskog značaja".


OBELEŽAVANJE ČETRDESETOGODIŠNJICE SKC-a

26. decembar 2008. godine


12:00 Happy Centar

„Izbor najboljih video radova iz arhive SKC-a”

12:00 Galerija Cirkus

 „PerformTimeLine”, izložba dokumentarne fotografije performansa iz arhive SKC-a


Umetnici: Era Milivojević, Ilija Šoškić, Marina Abramović, Marina Abramović i Ulay, Joseph Beuys, Urlike Rosebach, Gina Pane, Adina Bar-On, Alastair Maclennan, Zoran Popović, Nela Antonović, Grupa Godo (Goca Petković i Dobrica Kamperelić), Grupa Kvart, Gabrijel Savić Ra, Franko B, Marisa Carnesky, Maja Popović, Juniper Perlis, VojislaV Radovanović, Lidija Antonović i Aleksandra Dejanović, Marko Nektan i Jovana Dimitrijević.

12:00 V.I.P.Art Galerija

Iva Musović, 99, izložba fotografija

Ispred V.I.P.Art Galerije


12:00 Bojana Romić, „El Greco”, video instalacija


12:00 Zorica Savić, „Broken Ontology”, instalacija

12:00 Art@Art Galerija

 „Izvan granica”, grupna izložba fotografije


Umetnici: Jovan Čekić, Talent Factory, Bojana Romić, Goran Micevski, Anđela Stevanović, Goran Čakmazović, Richard Sawdonsmith (UK), Srđan Veljović, Lucia Leuci (Italija), Stuart Sandford (UK), Regis Hertrich (UK), Marjan Andrejević

12.00 HAPPY CENTAR

REČ U PROSTORU – URAMLjENA REČ 

Ideja  projekta jeste da se književnost pomera u prostoru  i kao instalacija ponudi savremenom, mladom konzumentu u njegovom svakodnevnom ambijentu: klubu, bašti kafea, trgu, predvorju fakulteta... Iznosenje knjizevnog teksta izvan korica knjige i njegovo prostorno, vizuelno artikulisanje nude nove, aktualne mogućnosti iščitavanja.

12:00 Galerija i Arhiva SKC-a

STO STRANA LIKOVNOG PROGRAMA

dokumentarna izložba;

fotografije: Nebojša Čanković, Zoran Belić, Tahir Lušić, Dragan Dangubić, Goran Tomić, Draško Gagović, Nemanja Jovanović i Srđan Veljović;

hronologija: Dragica Vukadinović,

priprema i realizacija: Jasmina Pucarević, Dragica Vukadinović i Stevan Vuković 


Detaljna hronologija događaja u čijoj produkciji je tokom protekle četiri decenije učestvovala galerija SKC, samostalno ili u saradnji sa drugim redakcijama, institucijama i pojedincima, biće po prvi put predstavljena publici, nadopunjena fotografijama koje dočaravaju fragmente atmosfere koja je te događaje pratila. Izložba se realizuje u saradnji Arhive SKC-a i Likovne redakcije.

12:00  Srećna Galerija / Happy Gallery 

„1968 – 2008 / KULTURNA EVOLUCIJA - IDEJE BUDUĆNOSTI”

Fotografija, plakat, billboard instalacija – izložba arhivskog materijala povodom 40 godina SKC-a

Izbor dokumentarne fotografije iz 1968. godine (svetskih kulturno istorijskih previranja u svetu i Jugoslaviji);

izbor iz arhive promotivnog materijala programa Srećne galerije i SKC-a;

Izbor aktuelnih masmedioloških ideja i koncepcija bilboard i plakatne instalacije ( ideje budućnosti, kultura kao oruđe 21. veka) iz arhive SKC-a i Magazina  Pop-Kult.

17:00 V.I.P.Art Galerija, Galerija Cirkus i Art@Art Galerija

Svečano obeležavanje performansom na svečanom ulazu i Galeriji

       Cirkus

        Performans „40 performera za 40 godina SKC-a” + muzički performans: DJ Bayone i DJ Srx - prezentaciju elektroakustičke muzike


19.00 Velika sala – OKRUGLI STO

Tema: KULTURNE POSLEDICE `68

Učesnici: Bozidar Zečević, Ljubiša Rajić, Goran Gocić, Ješa Denegri, Misko Šuvaković, Ranko Munitić, Ljubomir Kljakić,

(video, dokumentarni i muzički materijal)


1968 - 2008. KULTURNE POSLEDICE


KONTRAKULTURA (šezdesetih i sedamdesetih)

SUPKULTURA (osamdesete)

KULTURNA INDUSTRIJA (devedesete – dve hiljade osma)

Razgovor o kulturnim posledicama studentskog pokreta 1968. na populanu kulturu, film, pozoriste, vizuelnu umetnost, knjizevnost i fenomen i strategije kulturnih industrija od 90-ih godina do danas


Studentski pokret 1968. manifestovao se u različitim oblicima: političkim, socijalnim i naročito kulturnim. Uticao je na globalne promene imperijalne politike (rat u Vijetnamu), neokolonijalne politike (davanje nezavisnosti mnogim zemljama i okončanje rasizma), stvaranje države blagostanja (wellware state), koja je pokrenula socijalne, zdravstvene i obrazovne programe i stvorila (60-ih i 70-ih godina) pokret kontrakulture koji je otvorio čitav niz umetničkih pokreta, novih estetika i pokrenuo pokret globalizacije…

Studentske demonstracije 1968. godine Beogradu su u pokrenule mnoga politička i socijalna pitanja, otvorila prostor za afirmaciju mnogih umetnika i kulturnih pokreta. Kulturni pokreti i ideje `68. utemeljili su svest i osećajnost koju mi danas živimo u mnogim oblastima.

Studentski kulturni centar osnovan je 1968. godine kao direktna posledica studentskih demonstracija i događaja na Beogradskom univerzitetu. Za 40 godina svog postojanja otvorio je prostor za afirmaciju mnogih umetnika, kulturnih pokreta, ideja i aktivističkih/umetničkih praksi (nacionalnih, evropskih, globalnih), koji su svoj identitet, izraz, estetiku i smisao tražile i pronalazile u iskustvu ljudske slobode.


22.00 Koncert u Klubu SKC-a

Lira Vega


 


Datum objavljivanja: 25.12.2008.