Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Četiri elementa

Ambijentalni projekat Svetlane Jovanović: Četiri elementa: Voda, Vazduh, Vatra i Zemlja, biće predstavljen od 11. jula u Kulturnom centru u Kraljevića Marka 4.
Četiri elementa : voda, vazduh, vatra i zemlja, po učenju antičkog mislioca Empedokla, koren su svih stvari. Stvari nastaju spajanjem i mešanjem ovih elemenata pomoću ljubavi (afiniteta). Broj 4 je u različitim tradicijama arhetip kojim se označavaju bitni aspekti pojavnosti sveta. To je simbol materije, simbol racionalnog, pojavljuje se u različitim arhetipskim modelima izražavanja i prikazivanja.
Četri elementa pripadaju koncepciji evolucije gde ciklus počinje sa prvim elementom (voda) prolazi kroz vazduh i vatru, da bi se završio poslednjim
(zemlja).


 


Četiri elementa : voda, vazduh, vatra i  zemlja, po učenju antičkog mislioca Empedokla, koren su svih stvari. Stvari nastaju spajanjem i mešanjem ovih elemenata pomoću ljubavi (afiniteta). Broj 4 je u različitim tradicijama arhetip kojim se označavaju bitni aspekti pojavnosti sveta. To je simbol materije, simbol racionalnog, pojavljuje se u različitim arhetipskim modelima izražavanja i prikazivanja.

Četri elementa  pripadaju koncepciji evolucije gde ciklus počinje sa prvim elementom (voda) prolazi  kroz vazduh i vatru, da bi se završio poslednjim (zemlja).


 



Datum objavljivanja: 04.07.2008.