Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta

Izložba Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta, Kale - Krševica 2001 - 2011
Arheološki muzej Makedonije, Skoplje, od 21. decembra 2017 do 11. marta 2018.

 





Izložba Narodnog muzeja u Beogradu Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta. Kale Krševica 2001-2011 otvora se u četvrtak, 21. decembra 2017. godine u 19 časova u Arheološkom muzeju u Skoplju.



Uz obraćanje Gorana Saneva, v.d. direktora Arheološkog muzeja i Bojane Borić Brešković, direktorke Narodnog muzeja u Beogradu, izložbu će svečano otvoriti Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije i Dušanka Divjak Tomić, ambasadorka Republike Srbije u Makedoniji.



Na gostujućoj postavci su predstavljeni rezultati desetogodišnjih arheoloških istraživanja koja su sporvodili stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu, Arheološkog instituta SANU i Narodnog muzeja u Vranju: Publika je pbri put imala mogućnost da ih vidi 2012. godine kada je ova izložba postavljena u centralnoj zgradi Narodnog muzeja u Beogradu. Nakon nekoliko gostovanja, ovoga puta građani i gosti grada Skoplja, moći će da se upoznaju sa rezultatima uspešno sprovedenih istraživanja jednog od najznačajnijih lokaliteta u Srbiji.



Smešten na uzvišenju Kale u selu Krševica nadomak Bujanovca, ovaj lokalitet pokazuje sve karakteristike urbane celine koja je nastala i razvijala se pod jakim grčkim uticajem, da bi, nakon nekoliko vekova trajanja, nestala posle keltskih osvajanja.



Izložba Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta – Kale-Krševica 2001 – 2011 pruža priliku da se, uz pomoć predmeta koji su se koristili, zanata koji su bili zastupljeni i objekata koji su podizani, sagleda dinamična istoriju ovih prostora kroz elemente svakodnevnog života.



Autor izložbe je dr Petar Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu, kao i istraživači Narodnog muzeja Nenad Radojčić, muzejski savetnik, i saradnici Vera Krstić, viši kustos i Aca Đorđević, muzejski savetnik.


 



Datum objavljivanja: 19.12.2017.