Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Centimetar po centimetar...

"Centimetar po centimetar, metar po metar, kilometar po kilometar...", sreda, 24. oktobar, 19h. Predstavljanje radova Lise Torell i razgovor sa umetnicom. U razgovoru učestvuje nezavisna kustoskinja i istoričarka umetnosti Jelena Vesić.
Uvodničar: Vladan Jeremić.

 


Lisa Torell živi i radi u Švedskoj i Norveškoj. Redovno učestvuje na izložbama i u priređivanim stručnim publikacijama, u Švedskoj i internacionalno. Njeni radovi su se mogli videti, između ostalog, i u galerijama Konsthall C i Index (Švedska), kao i u Švedskom nacionalnom muzeju, zatim u galeriji TSSK (Norveška) ili objavljeni u časopisu A-prior (Belgija). Trenutno učestvuje u putujućoj izložbi Ta plats 2010-2013 (Švedska). Pored toga, Lisa Torell radi na samoorganizovanom projektu u stokholmskoj četvri Hagsätra, sa umetnicom Evom Arnkvist (Eva Arnqvist), kao i na izložbi u galeriji SiA (Atina). Uporedo sa svojom umetničkom praksom, predaje umetnost i rukovodi galerijom Index, iz Stokholma. Sajt umetnice je: http://www.lisatorell.com/


Javna sfera, kulturološki izrazi ili stavovi, individualne manifestacije ili nacionalne reprezentacije i identiteti - šta se tu održava, a šta ispoljava - Kako i zašto - Kultura se konstruiše, a društvo održava. Lisa Torell istražuje društvo i kulturu posmatrajući ono što je u njima izloženo pogledu i način na koji se to vrednuje spolja. Pokušava da otkrije šta je to što oblikuje naš način posmatranja i kako na njega može da utiče ili da ga promeni, u određenom smeru. Naravno, ima više faktora koji utiču na nas i navode nas da stvari shvatamo na odreženi način, ali, među svim tim faktorima, mesto, jezik i identitet se ističu kao tri temeljna elementa na kojima počivaju ili od kojih polaze naše interpretacije. To je razlog zašto se rad Lise Torell zasniva na ta tri elementa, a ishod često poprima oblik različitih vrsta teksta i specifičnih, za mesto vezanih instalacija, u kojima se dati kontekst razmatra, problematizuje ili naglašava na određeni način.


Predstavljanje Lise Torell beogradskoj publici je program realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom REX, a u sklopu BLOK 70 - rezidencijalnog programa Biroa Beograd koji je pokrenut ove godine kao prva rezidencija u Novom Beogradu o Novom Beogradu za umetnike/ce, teoretičare/ke i aktiviste/kinje. Prvi umetnik koji je imao prilike da gostuje u rezidenciji BLOK 70 ove godine je bio Alen Aligrudić koji se tokom aprila meseca predstavio beogradskoj publici, takođe u REX-u.


Gostovanje Lise Torell je podržano od strane IASPIS - Swedish Arts Grants Committee's International Program.


http://www.lisatorell.com/


http://birobeograd.info


http://www.rex.b92.net


http://www.konstnarsnamnden.se/iaspis


 


Datum objavljivanja: 22.10.2012.