Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

"Čarolije ili ... kako vam drago"

Izlożba Branke de Frančeski Bukumirović - NAN u klubu Đuro Salaj otvara se 30. jula, a trajaće do 13. avgusta 2008. Ovo je njena peta samostalna izložba koja se održava pod nazivom: "Čarolije ili … kako vam drago".

 


Opus slika Branke de Frančeski Bukumirović podržava mišljenje Tomasa Mana: "da moderna umetnost više ne prihvata kategorije tragičnog i komičnog, niti deli dramsku (u ovom slučaju slikarsku) umetnost na tragediju i komediju, već život posmatra kao tragikomediju". Umetnica  svojim slikama sa izrazitim naglaskom zastupa Joneskovu tezu: "komično je tragično, a život je sve veseliji". Ukratko,  umetnica daje svoj prilog čovekovom sagledavanju sebe samog  tj. da sebe i svoj svet vidi kao komične i tragične u isti mah, što je i po Platonu  "najuzvišenija osobina čoveka". Očima umetnice život je čarolija.


U poslednjih nekoliko godina Branka de Frančeski Bukumirović slika i razvija svoj talenat koji je dugo skrivala. Do sada je imala četiri samostalne izložbe, a učestvovala je na više od 15 zajedničkih. Ovo je njena peta samostalna izložba. Ona je diplomirani elektroinžinjer, ekspert UN.


 


Datum objavljivanja: 22.07.2008.