Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Čarolije i Deca sa oružjem

Izložba fotografija dve umetnice: Tijane Pakić-Feterman - Čarolije i Andrijane Pajović – Deca sa oružjem (19 – 31. maj 2009) Galerija Doma omladine Beograd


 


Andrijana Pajović – Deca sa oružjem

"…Dečija fascinacija oružjem je, kažu psiholozi, povezana sa fascinacijom odrastanjem. Deca ne vide oružje kao alat za uništavanje, vec kao simbol zrelosti. Imati oružje u ruci znaci biti veliki, biti poput heroja sa tv ekrana i video igrice. Dostupnost oružja čini da se ta fascinacija doima realnom - dovoljno je uzeti pušku koju otac čuva u nekom ormanu i dečak će bar na trenutak biti filmski junak. Isto važi, i to sve više, i za devojcice… Modeli za moje fotografije bila su upravo ta svakodnevna deca. Deca iz onoga što smatramo dobrim porodicama neopterećena ozbiljnijim materijalnim problemima, socijalizovana u zajednici u kojoj žive. Zamolila sam ih da mi poziraju sa oružjem. Svi su bez problema pristali. I ne samo to - bili su oduševljeni prilikom da budu sa oružjem i da to bude fotografisano…"

Andrijana Pajović diplomirala je 2008. na Katedri fotografije, u klasi profesora Milana Aleksića, na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.


 


 


 

Tijana Pakić-Feterman rođena je 20.10.1974. u Parizu, a 2001. diplomirala na katedri za fotografiju u klasi prof. Milana Aleksića na Akadmiji umetnosti BK. Od 2003-2005. asistent na katedri za fotografiju na akademiji BK. Od 2005. godine živi u Parizu, radi na relaciji Beograd – Pariz.



Umetnički projekat "Čarolije" sastoji se od serije fotografskih portreta mladih Romkinja starosti od 7 do 15 godina fotografisanih u romskim naseljima u Beogradu i okolini. Izgled i poze mladih Romkinja na ovim fotografijama direktno asociraju na fotografije iz modnih časopisa. Ovakva metafora nije slučajnost, već ima za cilj izbegavanje klišea koji vladaju u odnosu na romsku manjinu (loši uslovi života, diskriminacija, neuklapanje u socijalni život, itd). Moda i modna fotografija predstavljaju neku vrstu ekskluzivnosti savremenog društva, nešto nedostupno svakome – samo izabrani mogu da se pojave na modnim fotografijama i svojim izgledom promovišu određeni stil. Umetnica stavlja u prvi plan paradoks modne fotografije sa naglašenim elitizmom i glamurom suprodstavljajući ga magičnoj prirodnoj lepoti ovih mladih Romkinja. Igra se nastavlja veštim izborom prirodnog osvetljenja i nesavršenim dekorom (platna nedovoljno ispeglana i namerno neuredno postavljena....) sa sračunatim ciljem da se naglasi kako se ne radi o pravim modnim fotografijama nego su u pitanju portreti realizovani u improvizovanom foto-studiju i koji predstavljaju te devojčice onakvim kakve one u stvarnosti i jesu.

 

 





Radno vreme Galerije:


Utorak – subota, od 11:00 do 21:00;

Nedeljom od 12:00 do 18:00;

Ponedeljkom ne radi.


 

 



Datum objavljivanja: 20.05.2009.