Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Carlos Rodriguez Mendez, Tres hombres altos

Povodom boravka umetnika Karlosa Rodrigeza Mendeza u Srbiji, gost iz Španije održaće javnu prezentaciju svojih radova u odžakliji zgrade Haremluka (Pašin konak) u Vranju u petak, 3. septembra, sa početkom u 19 sati.

 


Uvodna reč:  Marko Stamenković


Prezentacijom će biti obuhvaćena dekada njegove umetničke prakse sa posebnim fokusom na najnoviju produkciju koja je španskoj i internacionalnoj javnosti do sada predstavljena u nekim od najznačajnijih izložbenih prostora i institucija Španije: CA2M Centro de Arte Dos de Mayo u Madridu (2010), Instituto Cervantes u Madridu (2008), CGAC Centro Galego de Arte Contemporánea u Santijagu de Kompostela (2008), Bijenale u Pontevedri (2008), Bijenale skulpture u Valjadolidu (2007), Casa de Velázquez u Madridu (2006), MARCO Museo de Arte Contemporanea u Vigu (2005).


Rođen 1968. godine u Pontevedri na severozapadu Španije (Galicija), Karlos Rodrigez Mendez je vizuelni umetnik, skulptor, fotograf, performer i videasta koji živi i radi u Madridu, gde predaje skulpturu na Evropskom univerzitetu (Escuela Superior de Arte y Arquitetura).  Suštinu njegovog rada predstavljaju pojmovi prostora, teritorije, i (ne)pripadanja: umetnik ih istražuje oslanjajući se na elementarne proceduralne postupke moderne skulpture i upotrebu standardnih materijala (poput crne neobrađene zemlje koja ga asocira na teritoriju iz koje potiče).




U toku radnog procesa, koji razvija proširenjem skulptorskih odnosa i upornim ponavljanjem istih akcija, njegovo insistiranje na materijalnosti konstrukcije i ispitivanje fizičkog konteksta skulpture rezultira nizom specifičnih situacija: u njima, ljudsko telo i odnos telesnih karakteristika (visina, tezina, volumen, pokret, nestabilnost, gestualnost, prisustvo i odsustvo čoveka u prostoru, jezik i jezički opis skulptorske intervencije) dobijaju poseban značaj u kreiranju sinteze između "prirodne" (slobodne, autonomne) i "veštačke" (nametnute, isprovocirane, okupirane) dimenzije svakodnevnog života.




http://carlosrodriguez-mendez.com/


 


Datum objavljivanja: 03.09.2010.