Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Camović & Turković: Prostor koji čuva sećanje

U ponedeljak 16. septembra u Galeriji SULUJ, otvaraju izložbu slika kombinovane tehnike mladi umetnici-doktorandi iz Novog Pazara - Aida Camović i Davud Turković. Postavka traje do 28. septembra, 2019.


 


Radovima sa izložbe pod  nazivom "Prostor koji čuva sećanja" bave se, svako iz svog ugla, svakodnevnicom, enterijerima, pejsažom, arhitekturom svog podneblja nalazeći poetiku, nostalgiju, gorčinu i lepotu postojanja, unoseći kritički senzibilitet  generacije iz sredine devedesetih  umesto opojnog  tradicionalizma.


 


 


"Svako duševno stanje teži da se prilagodi odgovarajućoj spoljašnosti ili da tu spoljašnost pretvori u viziju primerenu svojoj prirodi. Jer, postoji prisno slaganje između svih uzvišenih i dubokih stanja, između subjektivne i objektivne ravni.



Čovekove oči vide u spoljnjem svetu ono što ga u dubini uznemirava. Spoljašnji okvir je ponajviše proizvod subjektivne projekcije, u nedostatku koje duševna stanja i žestoka iskustva ne mogu potpuno da se uvaže."



Emil Sioran, Krik beznađa


Aida Camović i Davud Turković su osnovne akademske studije završili na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Na master studijama, putevi su im se razdvojili – Aida je master završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a Davud na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Tokom osnovnih studija, Aida i Davud su boravili u istoj klasi i slikarskom atelju tokom tri godine. Zajedno su učestvovali u nekoliko umetničkih projekata.

Možda nesvesno, zbog česte razmene mišljenja, oboje su se posvetili istraživanju fenomena sećanja, detinjstva, uspomena i prostora u kojima se odvija svakodnevni život.



Aida Camović

Njeno slikarstvo reflektuju svakodnevni život, ranjivost i krhkost njegovih protagonista, otkrivajući tihe, usamljene intervale zamrznutog vremena. Najčešći motivi su vezani za njen lični prostor i enterijere neposrednog okruženja. Fokusiranjem na slikanje detalja predmeta u blizini, na koje često i ne obraćamo posebnu pažnju, gradi prizore ambijenata  koji čuvaju memoriju i duh prošlih i sadašnjih životnih ciklusa, tradiciju i neminovnost promena...



Tokom nastanka slika, igra se različitim formatima i tehnikama, pokušavajući da svaku tretira na drugačiji način, zadržavajući prepoznatljivost slikarskog rukopisa. Pored slika, rađenih tehnikom ulja na platnu, i crteža nastalih kombinovanom tehnikom (tuš, akril, olovka, pastel), bavi se i malim formatima na kojima ulogu linije preuzima  konac.

Bez prethodne namere, više iz nekog  podsvesnog poriva, u ovoj seriji radova, paleta boja je prilično ujednačena – topla, i daje slikama izvesnu nostalgičnu atmosferu. Plave i hladnije nijanse zelene se javljaju kao izuzetak, čineći slikarski komplementarni balans...





Aida Camović, 19.12.1995. Novi Pazar, Srbija

Osnovne akademske studije završila 2018.godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na studijskom programu – likovna umetnost, a master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2019.godine



Član je Novopazarskog udruženja likovnih umetnika Sopoćani  - NULUS , I učesnik je jedne kolonije.

Izlagala na više kolektivnih izložbi.



Davud Turković, 4.7.1995. Novi Pazar, Srbija

Osnovne akademske studije završila 2018.godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na departmanu za umetnost, studijski program – likovna umetnost.

Master studije završio 2019.godine na Filolosko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na odseku za slikarstvo.

Clan Sandžačkog udruženja likovnih umetnika , SULU , i Novopazarskog udruženja likovnih umetnika – Sopoćani, NULUS.

Neke od grupnih izložbi:



Bijenale studentske grafike 2016  / Dom kulture: Studentski grad, Beograd

Bijenalestudentskog crteža 2017 / Dom kulture: Studentski grad, Beograd

Bijenale studentskog crteža 2019 / Dom kulture: Studentski grad, Beograd

Likovni salon mladih 2013, 2017, 2019  / Galerija MMC – Kulturni centar, Novi Pazar

Segment savremene vizuelne scene / Galerija LUCIDA – Beograd, 2016.


 



Datum objavljivanja: 12.09.2019.