Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Buket za svaku priliku, Đileta Markovića

Predstavljanje kalendara Centra za grafiku za 2011. "Buket za svaku priliku", autora Srđana Đileta Markovića. Četvrtak 16. decembar 2010. u 19časova, galerija Centra za grafiku, Pariska 16. Izložba je otorena do 31. Decembra.

 



 


Tradicionalno, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, AKADEMIJA, Fakulteta likovnih umetnosti predstaviće svoj, dvanaesti po redu, kalendar za 2011. godinu sa originalnom grafikom Buket za svaku priliku autora Srđana Đileta Markovića.  Kalendar je izveden u tehnici sito stampe, u ekskluzivnom tiražu od 150 primeraka.


Vizuelno rešenje kalendara proističe iz slike Buket za svaku priliku. To je ujedno i jedna od večitih tema autora, tema kojoj se Srđan Đile Marković često vraća poslednjih godina. Buket za svaku priliku , kako kaže sam autor, predstavlja jednog tipičnog gradskog švalera u akciji. On je čak i fashion conscious, sa tipičnom ajkula frizurom... ubeđen je da isti trikovi svuda prolaze i da je vernost partneru davno prevaziđeni pojam. Dakle, Dangerous Liasons na beogradski način. Preljube i prevare su dva omiljena nacionalna sporta, teme koje garantuju prodaju beslovesnih tabloida...a ovaj grafički otisak je ujedno i otisak vremena u kom smo zarobljeni.  Promociju kalendara prati istoimena izložba slika koje čine delove iste priče.


Mogućnost da se kalendarijum po isteku tekuće godine može odstraniti, te da grafika ostane trajno umetničko delo, čini ovu ediciju posebnom i ona je postala znak prepoznavanja Centra. Do sada su izdati kalendari sa grafikama eminentnih umetnika Marije Dragojlović, Miodraga Rogića, Bore Iljovskog, Predraga Neškovića, Josipe Pepe Pašćan, Čedomira Vasića, Mirjane Đorđević, Slavoljuba Caje Radojčića, Dušana Otaševića, Zorana Naskovskog i Vladimira Perića.



Srđan Đile Marković, rođen 1959. u Beograd, Srbija. Diplomirao je 1988. na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd, Slikarski odsek, gde i magistriraro 1992. godine. Izlagao je na dvadeset samostalnih izložbi i učestvuje na preko sto grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.



važnije grupne izložbe:

O Normalnosti-Srpska umetnost u 90im, Muzej savremene umetnosti Beograd 2005

Somborska likovna jesen, Gradski muzej Sombor 2010


 



Datum objavljivanja: 16.12.2010.