Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Buka

U sredu, 1. oktobra, u 19h Vladan Ljubinković će predstaviti svoju foto- instalaciju pod nazivom "Buka" u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

 


"Slikar Vladan Ljubinković je realizovao jedan provokativan i izražajan umetnički projekat koji ulazi u područja fotografije umetnika, ulične umetnosti i dekolaža. Snimio je seriju fotografija na beogradskim javnim lokacijama Kalenićeve pijace i ispred Doma zdravlja u naselju Šumice u Ustaničkoj ulici, 13. i 15. juna 2008. godine. Fotografisao je table – panoe sa političkim plakatima koji su ostali iz poslednje predizborne kampanje maja meseca.




Hladnim i otuđenim fotografskim postupkom je snimio površine sa poderanim ili prelepljenim plakatima. Snimio je zatečeno "stanje stvari" na ulici u polju pogleda. Njegov snimateljski zahvat ne pripada tzv "umetničkoj fotografiji" koja teži fotografskom vizuelnom esteticizmu: dosezanju do izuzetne slike dobijene fotografskim postupkom. Njegov snimateljski zahvat pripada tzv "fotografiji umetnika" – slikar ulazi u područje potrošnog fotografskog medija da bi indeksirao, izabrao i prezentovao izvesne kulturne situacije. Te sutuacije nude izvestan problem:

problem vizuelne urbane kulture,

problem javnog pogleda,

problem entropije grafičke predstave ili političke grafičke borbe."

(iz uvodnog teksta prof. dr Miška Šuvakovića)


 


Datum objavljivanja: 24.09.2008.