Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bruketa & Žinić u Beogradu

Od 8. do 22. maja u zgradi predratnog Trgovinskog društva u Beogradu (Geozavod, Karađorđeva 48) održaće se izložba pod nazivom Bruketa&ŽinićOM / Dizajn // Proces.



 

Ideje - jedini stvarni kapital

 

Jedna od najnagrađivanijih kreativnih agencija u ovom delu Evrope, Bruketa&ŽinićOM iz Zagreba, predstaviće ovog maja svoje dizajnerske projekte beogradskoj publici


Mesto, datum – Od 8. do 22. maja u zgradi predratnog Trgovinskog društva u Beogradu (Geozavod, Karađorđeva 48) održaće se izložba pod nazivom Bruketa&ŽinićOM / Dizajn // Proces. Zagrebačka agencija koja je za svoj rad nagrađena nekim od najprestižnijih nagrada u Americi, Evropi i Japanu po prvi put će na taj način predstaviti svoj rad u Srbiji. S ciljem pokretanja regionalne kulturne razmene te potrebe da se naglasi važnost ideja u kulturnom, ali i ekonomskom životu zajednice, izložbu saorganizuje Kulturni Front Beograd u saradnji s institutom Geozavod, beogradskom opštinom Savski venac i uz podršku RTV B 92.

 

Izložba crpi inspiraciju iz okruženja u kojem se odvija, u napuštenoj finansijskoj instituciji, u doba svetske ekonomske krize, tvrdeći pri tom kako su ideje i kreativnost jedini stvarni kapital neke zajednice. Izložba je podeljenja na tri dela: ideje, vizualizacije i celoviti projekti, te nastoji ilustrovati proces nastanka mnogobrojnih međunarodno nagrađivanih dizajnerskih i komunikacijskih rešenja proizašlih iz ove agencije. Posebno zanimljiva biće agencijska računala s originalnim radnim datotekama na kojima će posetioci moći intervenisati te se na taj način i sami uključiti u proces stvaranja projekata i odvesti ih u pravcu u kojem žele.


Među dvestotinjak projekata koji će biti prezentovani beogradskoj publici nalazi se i nevidljiva kuvarica koju pre upotrebe treba ispeći, napravljena za Podravku, zatim web sajt za udomljavanje neželjenih poklona Sretan BiŽić, event za Pumu koji se odvijao u zoološkom vrtu, višestruko nagrađivane ambalaže za MC, Chivalon, Pitroid itd.


Agencija Bruketa&ŽinićOM već godinama privlači pažnju publike i svetske stručne javnosti, a verovatno je najnagrađivanija u regiji s preko 300 međunarodnih nagrada kao što su Art Directors Club New York, London International Awards, Cresta New York, Clio New York, Red Dot (Njemačka), Epica (Francuska), New York Festivals, Nagoya Design DO! i slične. Ceenjeni američki časopis I.D. proglasio ih je najboljima u 2004. godini, a časopis How 2006. godine.


Projekti agencije objavljivani su u velikom broju on-line i štampanih stručnih publikacija  (Dezeen, I.D., How, Novum, Print Magazine...), udžbenicima (Design Evolution: Theory into practise,  Anatomy of design Mirka Ilića, Step in Design....) te pregledima najbolje svetske dizajnerske prakse kao što je Atlas of Graphic Design koji izlazi uskoro.


U vreme trajanja izložbe poznati američki stručni časopis Communication Arts na desetak stranica donosi detaljan izveštaj o njihovom radu. Osim među stručnom javnosti, interes za njihove projekte puno je širi pa se o njihovom radu pisalo na stotinama portala, blogova, ali i u tradicionalnim medijima poput New York Timesa. Zbog brojnih nagrada i priznanja predstavnike agencije sve češće pozivaju u žirije velikih svetskih takmičenja (D&AD London, Cresta NYC, NY festivals, Graphis, MIAF-Moskva...), a agencija je prošle godine dala i prvog predsednika žirija London International Awards koji je došao iz istočne Europe.


 


Datum objavljivanja: 29.04.2009.