Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Breda Beban: Let’s call it Love / Nazovi to ljubav

Prateći program izložbe: Breda Beban: Let’s call it Love / Nazovi to ljubav (ustupljeno ljubaznošcu zaostavštine umetnika i Kalfajan galerije (Atina-Solun). Kustoskinje: Gordana Dobrić i Svetlana Mladenov, utorak: 10.06.2014. u 19h , Kino sala MSUV

 



 


Breda u Novom Sadu



Učestvuje: Vera Kopicl, osnivačica i urednica festivala tenskog videa Videomedeja



uz projekciju 2 video rada Brede Beban: BBCV i MAJ 98 koja se ne mogu videti na izložbenoj  postavci







Subota: 14. 06.2014. Edukativni program u 12h



Stručno vođenje kroz izložbu Breda Beban: Nazovimo to ljubav



Vode: Gordana Dobrić , kustoskinja i Dragana Žarevac, umetnica



 

Radionica za srednjoškolce u 13h



Vodi: Ana Nedeljković



Radionica će se realizovati su saradnji sa Kulturnim centrom Beograda



U okviru redovnog termina odrtavanja izlotbe organizovane su projekcije odabranih filmova u  Kino Sali u 11h i 13h.

Na zahtev publike i najavljenih grupa projekcije se mogu odvijati i u drugo vreme



 



Izložbom, koju ovom prilikom partnerski organizuju KC Beograda i MSUV u saradnji sa Seecult  portalom za umetnost i kulturu jugoistocne Evrope, beogradskoj i novosadskoj publici, a potom i  publici u Banja Luci, gde ce izložba gostovati u MSU Republike Srpske, prikazuje se do sad  najcelovitiji uvid u multimedijalni opus ove poznate jugoslovenske, hrvatske i evropske  umetnice. Prezentovani su najvatniji video radovi i filmovi Brede Beban iz perioda od 1991. do  2012. godine – ukupno 19 video radova, video instalacija i umetnickih filmova, i dva fotografska  projekta: ciklus Arte vivo (2008-2011), koji obuhvata 13 fotografija u koloru, i serija I lay on the  bed waiting for his heart to stop beating/Ležim na krevetu čekajući da se njegovo srce zaustavi,  sa 36 fotografija u koloru, snimljenih od 1991. do 1997. godine.



Breda Beban je bila likovna umetnica, sineasta i kustos/kreativni producent čiji rad se bavi  savremenim pojmovima subjektivnosti i emocija koje se javljaju na marginama velikih priča o  geografiji, politici i ljubavi. Filmovi i fotografije Brede Beban smatraju se jedinstvenim izrazom  intimnosti, ranjivosti i autentičnosti. Rođena u Novom Sadu, u nekadašnjoj Jugoslaviji, Breda Beban je odrasla u Makedoniji i Hrvatskoj. Slikarstvo je studirala na Akademiji likovnih  umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započela kao slikarka i umetnica performansa, a sredinom  osamdesetih, kada je srela svog tivotnog i umetničkog partnera, Hrvoja Horvatića, počela je da  radi na filmu, videu i fotografiji. Nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine, izbegli su  zajedno i putovali od mesta do mesta da bi se konačno skrasili u Londonu, gde su nastavili da  rade zajedno do Horvatićeve smrti 1997. godine. Radeći samostalno i/ili u saradnji sa drugim  umetnicima i sineastima, napravila je brojne radove koji su izlagani u najznačajnijim muzejima  savremene umetnosti u Evropi i Sjedinjenim Državama. Breda Beban je živela u Londonu i  Šefildu, gde je predavala medijske umetnosti na Univerzitetu Šefild Halam (Sheffield Hallam  University). Umrla je 2012. godine ostavivši razne projekte nezavršenima.





Izložbu podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za  kulturu i javno informisanje, Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu, McCann Beograd.



Veliku zahvalnost za realizaciju ovog zahtevnog projekta organizatori duguju porodici Brede  Beban, Dubravki Kerubini iz Trsta i Kalfajan galeriji (Atina-Solun), kustoskinji Ðulijani Karbi iz  Trsta, Komitetu za savremenu umetnost iz zemalja jugoistocne Evrope, Branku Franceskiju iz  Zagreba, Mihi Colner iz Ljubljane i svim prijateljima Brede Beban iz Beograda i Londona.



Trajanje izložbe: 15/05-15/06/14


 


Datum objavljivanja: 10.06.2014.