Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Breda Beban: Let’s call it Love / Nazovi to ljubav

Breda Beban: Let’s call it Love / Nazovi to ljubav, otvaranje: 15.maj 2014. u 20h
Kustoskinje: Gordana Dobrić i Svetlana Mladenov. Ustupljeno ljubaznošću zaostavštine umetnika i Kalfajan galerije (Atina-Solun).


 


Izložbom, koju ovom prilikom partnerski organizuju KC Beograda i MSUV u saradnji sa Seecult portalom za umetnost i kulturu jugoistočne Evrope, beogradskoj i novosadskoj publici, a potom i publici u Banja Luci, gde će izložba gostovati u MSU Republike Srpske, biće prikazan do sad najcelovitiji uvid u multimedijalni opus ove poznate jugoslovenske, hrvatske i evropske umetnice. Biće prezentovani najvažniji video radovi i filmovi Brede Beban iz perioda od 1991. do 2012. godine – ukupno 19 video radova, video instalacija i umetničkih filmova, i dva fotografska projekta: ciklus Arte vivo (2008-2011), koji obuhvata 13 fotografija u koloru, i serija I lay on the bed waiting for his heart to stop beating/Ležim na krevetu čekajući da se njegovo srce zaustavi, sa 36 fotografija u koloru, snimljenih od 1991. do 1997. godine.



Breda Beban je bila likovna umetnica, sineasta i kustos/kreativni producent čiji rad se bavi savremenim pojmovima subjektivnosti i emocija koje se javljaju na marginama velikih priča o geografiji, politici i ljubavi. Filmovi i fotografije Brede Beban smatraju se jedinstvenim izrazom intimnosti, ranjivosti i autentičnosti. Rođena u Novom Sadu, u nekadašnjoj Jugoslaviji, Breda Beban je odrasla u Makedoniji i Hrvatskoj. Slikarstvo je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započela kao slikarka i umetnica performansa, a sredinom osamdesetih, kada je srela svog životnog i umetničkog partnera, Hrvoja Horvatića, počela je da radi na filmu, videu i fotografiji. Nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine, izbegli su zajedno i putovali od mesta do mesta da bi se konačno skrasili u Londonu, gde su nastavili da rade zajedno do Horvatićeve smrti 1997. godine. Radeći samostalno i/ili u saradnji sa drugim umetnicima i sineastima, napravila je brojne radove koji su izlagani u najznačajnijim muzejima savremene umetnosti u Evropi i Sjedinjenim Državama. Breda Beban je živela u Londonu i Šefildu, gde je predavala medijske umetnosti na Univerzitetu Šefild Halam (Sheffield Hallam University).

Umrla je 2012. godine ostavivši razne projekte nezavršenima.


 


 



Datum objavljivanja: 09.05.2014.