Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Breda Beban: Let’s call it Love / Nazovi to ljubav

Izložba/projekat Breda Beban Let ’s call it Love /Nazovimo to ljubav, koji partnerski organizuju Kulturni centar Beograda i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u saradnji sa Portalom za Jugoistočnu Evropu Seecult.


 


Na izložbi će biti prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umetnice iz perioda 1992 – 2012. Likovna publika u Beogradu i Novom Sadu imaće priliku premijerno da vidi serije fotografija, video instalacije i filmove koje je ova umetnica izlagala u najpoznatijim institucijama savremene umetnosti u svetu kao što su Tate Britain u Londonu, MoMA u Njujorku, Museo Reina Sofía u Madridu i dr, za koje je dobijala prestižne nagrade i priznanja na savremenoj vizuelnoj sceni i na uglednim filmskim festivalima u svetu.



Breda Beban je rođena u Novom Sadu, odrasla je u Makedoniji i Hrvatskoj. Slikarstvo je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je započela kao slikarka i umetnica performansa, a sredinom osamdesetih, kada je srela svog životnog i umetničkog partnera, Hrvoja Horvatića, počela je da radi na filmu, videu i fotografiji. Nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine, izbegli su zajedno i putovali od mesta do mesta da bi se konačno skrasili u Londonu, gde su nastavili da rade zajedno do Horvatićeve smrti 1997. godine. Radeći samostalno i/ili u saradnji sa drugim umetnicima i sineastima, napravila je brojne radove koji su izlagani u najznačajnijim muzejima savremene umetnosti u Evropi i Sjedinjenim Državama.



Izložba se realizuje ljubaznošću porodice i Kalfajan galerije Atina-London, London. Projekat su podržali: Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine,  McCann Beograd.



Prateći program izložbe:



 

Likovna galerija



Sreda, 9. april, 19 sati



TV GALERIJA, autorke Dunje Blažević



projekcija video performansa Ja u njemu, ti u meni, da budu sasvim jedno i razgovor sa Dunjom Blažević



Kao predstavnica slikarstva jugoslovenske postmoderne Breda Beban je više puta nastupala od 1986-1989. u kultnoj emisiji „TV galerija“ autorke Dunje Blažević izvodeći performanse u studiju samostalno ili sa svojim kolegama. Kroz formu tv performansa tokom 80-ih promovisana je nova forma tv teatra. Biće prikazan snimak tv performansa „Ja u njemu, ti u meni, da budu sasvim jedno“ 1989, trajanje 30 min, produkcija RT Beograd. Film je iz arhive Dunje Blažević i Arhiva RTS-a.

Moderator: Gordana Dobrić



 

Subota, 12.april

13 – 14 sati Stručno vođenje kroz izložbu: Gordana Dobrić, kustoskinja, Dragana Žarevac, multimedijalna umetnica i Irena Mičijević, glumica i učesnica video radova Brede Beban



14-17 sati KCB radionica za mlade, koncepcija i vođenje Ana Nedeljković



 

Likovna galerija



Sreda, 23.april, 19 sati



Filmovi Brede Beban & Hrvoja Horvatića



Uvodno izlaganje: Stevan Vuković, kustos i likovni kritičar



 

Subota,26. April

13 sati - Stručno vođenje kroz izložbu i KCB klub



Učestvuju: Katarina Radulović, istoričar umetnosti i Gordana Dobrić, kustos



Tema stručnog vođenja i razgovora sa članovima KCB kluba biće čitanje rodnog identiteta u video radovima i filmovima Brede Beban


 


 



Datum objavljivanja: 08.04.2014.