Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Branko Raković; Ciklus Kula, Staro sajmište

U ponedeljak, 24. marta u 19 sati u Galeriji savremene umstnosti Kulturnog centra Pančeva, otvara se samostalna izložba radova autora Branka Rakovića. Izložba traje do 2. aprila, 2014. godine.


 


Ovo je presek fonda slikarskih radova Branka Rakovića koji je izveden u ateljeu u centralnoj kuli beogradskog Starog sajmišta. Radovi su nastali poslednjih godina i svi su izvedeni pod trošnim krovom ove poznate građevine. Novinski napisi koji se vrlo često objavljuju u poslednje vreme govore o mogućem razrešenju sudbine centralne kule, koja bi postala deo memorijalnog centra i time bi bila okončana sadašnja namena zgrade. Radovi koji će biti prikazani nemaju direktne formalne veze sa ovom problematikom, ali ipak podsećaju na period i na ambijent u kome su nastale. Ako, ništa drugo, ovi radovi će nositi sećanje, na ljude i prostor koji je bio stecište jednog broja likovnih autora na prostoru Starog sajmišta prvih godina sadašnjeg veka.



 

Branko Raković je rođen 1967. u Beogradu, Srbija. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine. Član ULUS-a od 1992. godine. Magistarske studije slikarstva završio 1993. godine, klasa prof. Antonovića. Doktorske umetničke studije završio na FLU, 2010. Radi na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti od novembra 1994. godine. Sada je u zvanju vanrednog profesora. Učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik više nagrada iz oblasti slikarstva i grafike. Stanuje u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 21.03.2014.