Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Branko Milisković: Blank Points

Performans Branka Miliskovića „Blank Points” održaće se u utorak, 21. juna, u 18h, u Umetničkom prostoru U10. Tokom izvođenja performansa, U10 će biti zatvoren za ulazak i izlazak, tako da molimo publiku da bude u prostoru najkasnije u 18:00.

 



 


Performans će trajati oko sat vremena i traže se dva volontera koji žele da učestvuju. Jedini uslovi su da ih Branko Milisković ne poznaje i da imaju sposobnost dobre artikulacije i imaginacije, tj. da pričaju priču, makar ona bila i fiktivna. Molimo zainteresovane da se prijave u inbokse U10 društvenih mreža ili na mejl u10@u10.rs



„Blank Points” je performans koji je Branko Milisković prvi put izveo na umetničkoj rezidenciji u gradu Turku u Finskoj, 2011. godine. Nastao je iz performansa „Ingression”, 2009. godine, u kom je umetnik intervjuisao 24 Izraelaca i Izraelki, u periodu od 24h, u Tel Avivu. Intervjui su nastajali u privatnoj rezidenciji, bez publike, samo za kameru. U performansu „Blank Points” situacija je bila slična, bez publike, samo sa statičnom kamerom koja profilno snima ispovesti učesnika. Jedina razlika je bila u pozicioniranju tokom performansa. U performansu „Ingression”, su se umetnik i publika gledali licem u lice, a u performansu „Blank Points”, su bili okrenuti leđima i nisu se uopšte gledali tokom razgovora. Razlike kada se uporede ova dva principa vođenja dijaloga su velike. Prvi je energičniji i agresivniji, a drugi više meditativan i kontemplativan.



Intrigiran konceptom izložbe „Bazanje”, Branko Milisković je odlučio da izvede treću verziju performansa „Blank Points”, u kom će razgovarati sa dve osobe, koji se neće videti tokom razgovora, niti će one videti umetnika, bez obzira što će doslovno biti jedni pored drugih. Ideja performansa, koji će biti otvoren za publiku, je zapravo vođenje kroz intimne priče i ispovesti učesnika, usmeravanje, modelovanje, uslovno rečeno dijaloga, kroz pitanja i odgovore, bez konkretnog cilja, dakle bazanjem kroz prošlost, sadašnjost i budućnost dvoje umetniku nepoznatih osoba. Na ovaj način, autor će nastojati da preispita i svoju poziciju u ovom performansu, a možda i dođe do nekih odgovora, bazanjem kroz sebe.





Branko Milisković (1982, Beograd) studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, a BFA studije nastavio je kao stipendista Vlade Holandije na Royal Academy of Art u Hagu i diplomirao na Odseku za 3D umetnost 2009. godine. Master diplomu je stekao na Hochschule für Bildende Künste u Hamburgu u klasi profesorke Jeanne Faust na Odseku za proširene medije 2012. godine. Član je ULUS-a od 2018. godine.



Svoje performanse izvodio je na prestižnim internacionalnim i domaćim festivalima, izložbama i umetničkim rezidencijama među kojima su Reims Scenes d’Europe 2015, Rems, Francuska; CSW/CoCA, Torun, Poljska; G12HUB, Beograd, Srbija; solo produkcije: Kampnagel, Hamburg, Nemačka; Les Halles de Schaerbeek, Brisel, Belgija; Holandski filmski Festival, Utreht i TENT Roterdam; Netherlands Media Art Institute, Amsterdam, Holandija; CIRCA art actuel, Montreal, Kanada; Live Art Development Agency, London, Velika Britanija; YFV, Sijetl, The Tank, Njujork, SAD; 57. Oktobarski salon, Beograd, Podroom galerija, Kulturni centar Beograda, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Srbija; Treći program Hrvatskog radija, Zagreb… Njegov rad je uvršten u knjigu ‘Performance Art in Eastern Europe since 1960’ Amy Bryzgel, i druge značajne knjige i kritičke tekstove.



 


 


Datum objavljivanja: 20.06.2022.