Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Branko Lale Stanković 1915 – 1989

Otvaranje izložbe pod nazivom Branko Stanković Lale (1915 – 1989), Vedar duh sa Kosančićevog venca br. 19 koja se otvara u četvrtak 26. septembra u 19 časova. U prilogu šaljemo najavu za medije i odabrane ilustracije radova.


 


Izložba ,,Branko Stanković Lale (1915 – 1989)“ autora Petra Petrovića, muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Beogradu,  deo je serije tematskih izložbi posvećenih umetnicima koji su živeli i radili na adresi Kosančićev venac 19 gde se i danas nalazi Prodajna galerija ,,Beograd“. Prva u nizu predstavljena je retrospektivna izložba Slobodana Gavrilovića 2016, a potom Aleksandra Tomaševića 2017.

Branko Stanković (1915 – 1989)  studirao je slikarstvo i vajarstvo na Umetničkoj školi u Beogradu 1932-38. gde su mu profersori bili Beta Vukanović, Ljubomir Ivanović, Ivan Radović,Nikola Bešević i Toma Rosandić. Na studijskim putovanjima boravio je u mnogim gradovima Evrope, a tom prilikom nastaje i njegov ciklus slika u duhu intimističkog slikarstva  pod nazivom “Gradovi Evrope i Amerike”. Samostalno je izlagao na više izožbi,  od kojih je prva realizovana 1936. Postavku  čine odabrani, žanrovski i tematski različiti radovi -  pejzaži, gradski prizori, enterijeri, mrtve prirode, portreti.







Branko Stanković Lale ostao je dosledan i privržen poetici intimizma i kolorizma beogradske škole međuratnog perioda, na iskustvima jednog suptilnog likovnog jezika kakav su negovali Nedeljko Gvozdenović ili Ljubica Sokić. Nije se obazirao ni na pojedine opaske da je njegovo slikarstvo zapravo zastarelo, već prevaziđeno oponašanje predratnog građanskog stila. Uspevao je da svakoj slici  da meru i sklad. U svakoj temi je prepoznao dobrotu i plemenitost. Negovao je osobenu, lirski blago intoniranu atmosferu intimističkih doživljaja enterijera, panorama i delova starih i mirnih beogradskih ulica, živopisnih predela iz čitave nekadašnje Jugoslavije i dalekih evropskih gradova. Кako je bio vrlo plodan slikar, stekao je i svoje poštovaoce, ljubitelje i kolekcionare, kojih ima i danas, pune tri decenije od njegovog odlaska. U „Кući slikara“ na Кosančićevom vencu br. 19 Branko Lale Stanković je bio oličenje vedrog duha i jedan od onih „čuvara vatre“ iz generacije naših umetnika koja je kao svoj moto na ulazu kuće istakla Volterovu misao: „Rad otklanja od nas tri velika zla: dosadu, porok i sirotinju“.

     

        



Petar Petrović, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 24.09.2019.