Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Branko Filipović Filo

Promocija monografije "FILO - Branko Filipović Filo", ( izdanje Narodnog muzeja Crne Gore 2011.), održaće se u sredu, 21. septembra u 20 sati u Galeriji Artget, KC Beograda, Trg republike 5/1.

 


Učestvuju: dr Jerko Denegri, Sava Stepanov, Svetlana Racanović; Moderatorka: Gordana Dobrić


Izložbom Branko Filipović Filo, Rani i radovi na papiru 1954-1959, priređenom 2000. godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, povodom izlaska umetnikove monografije u izdanju Centra za savremenu umetnost iz Beograda, počeo je ciklus predstavljanja Beogradskog enformela, u okviru koga su u periodu 2007-2010.  priređene monografske izložbe protagonista ovog slikarstva (Z.Pavlovića, B.Protića, Ž.Turinskog, V.Todorovića), a program se završava ovogodišnjom izložbom V.Božičković, M.Popovića i L.Vozarevića i promocijom nove monografije Filo, u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, sa Cetinja.



Nova knjiga o Filu Filipoviću (1924-1997)  predstavlja obimnu i luksuzno priređenu monografiju, sa publikovanim tekstovima srpskih i crnogorskih kritičara i istoričara umetnosti koji su pisali o pojedinim fazama Filovog slikarstva - Ješa Denegri, Slikarstvo Branka Filipovića Fila: formiranje, konteksti, značenja, vrednosti;  Zoran Gavrić, Filovo isahističko pripremanje, Radovi na papiru 1954-1959;  Sava Stepanov, Filo: etika, enformel, čisto slikarstvo; Svetlana Racanović, Simultana prezentacija nepovezanih događaja. Slede prilozi inostranih kritičara – Emila Langija, Žan Klarens-Lambera, Alena Boskea, Đovanija Karadentea, Đorđo di Đenove, Renata Marmirolija, koji su pisani povodom Filovih izložbi u Rimu (Penelope Galeria d'arte, Galeria d'arte Fonntanella) , Parizu ( Galerie du Passeur, Gallerie Lambert, Galerie Rive Gauche), Ženevi i Briselu, u kojima je kontinuirano izlagao od 1958. do sredine 90-ih kao umetnik tih galerija.



Svi autorski tekstovi  i biografija umetnika imaju komparativne prevode na engleski jezik, urađena je opsežna bibliografija svih pisanih izvora, filmova i jugoslovenskih i inostranih tv emisija snimljenih o Filovom slikarstvu. Sve faze pedesetogodišnjeg umetničkog opusa   ilustorovane su reprodukcijama u boji , brojnim fotografijama umetnika iz ateljea, njegovim nastupom u Jugoslovenskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 1990. u selekciji Zorana Gavrića, komesara izložbe i tada direktora MSU u Beogradu, i pratećom dokumentacionom građom. Knjigu je uredila Dušanka Popović Filipović, a njeno izdavanje su omogućili Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo kulture Crne Gore i NVO “Branko Filipović Filo”, Beograd.



Razgovor se vodi uz prezentaciju video materijala.



Na promociji se knjiga može kupiti po beneficiranoj ceni od 2500 dinara.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 20.09.2011.