Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Branislav Protić - stručno vođenje

U subotu, 13.septembra kroz postavku izložbe zainteresovane posetioce vodiće Slobodan Roksandić, dekan FLU i asistent Branka Protića i Gordana Dobrić, kustos Likovne redakcije KCB-a i jedan od autora izložbe.

 


U subotu, 13.septembra  kroz postavku izložbe zainteresovane posetioce vodiće Slobodan Roksandić, dekan FLU i asistent Branka Protića i Gordana Dobrić, kustos Likovne redakcije KCB-a i jedan od autora izložbe. Predstaviće se projekat Beogradski enformel, slikarstvo enformela u opusu Branislava Protića i sekvence iz profesionalnog života umetnika koji je bio profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i harizmatična ličnost kojoj su padobranstvo i alpinizam bili podjednako važne ljubavi i strasti kao i likovno stvaralaštvo. 


Sreda, 17. septembar 2008. u 19 h razgovor na temu: ENFORMEL I POSLE ENFORMELA učestvuju: Bojana Burić, umetnička direktorka FLU u Beogradu, Sava Stepanov, direktor Galerije "Zlatno oko" u Novom Sadu, dr Zoran Gavrić, prof. Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu,


dr Ješa Denegri i Gordana Dobrić, autori izložbe. 


Projekat posvećen enformelu u srpskoj modernoj umetnosti krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka, iniciran je 2007. povodom obeležavanja 50 godina rada Kulturnog centra Beograda.  Ciklus godišnjih monografskih izložbi posvećen je slikarima beogradskog enformela: Zoranu Pavloviću, Branku Protiću, Živojinu Turinskom i Vladislavu Todoroviću, čije je radove u duhu novog apstraktnog "slikarstva destrukcije" Lazar Trifunović promovisao na antologijskoj izložbi Beogradski enformel (Mladi slikari), aprila 1962. u Galeriji Kulturnog centra Beograda. 


Na izložbi Branislav Protić, radovi 1956 – 1966. predstavljeno je 18 reprezentativnih slika i kolaža u ulju umetnika koga Lazar Trifunović smatra za pionira enformela u slikarstvu srpskog posleratnog modernizma. Za realizaciju izložbe pozajmlja su dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, Narodnog muzeja i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Galerije Matice srpske u Novom Sadu, privatnih kolekcija iz Beograda i slikareve porodice.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 12.09.2008.