Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Branislav Nikolić: Uvek može bolje

U petak, 26. oktobra u 19. sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba radova autora Branislava Nikolića, pod nazivom, "Uvek može bolje". Izložba traje do 6. novembra, 2012. godine.


 


Branislav Nikolić rođen je 1970. godine u Šapcu. 1996. diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku slikarstva. 2001. Magistrirao na postdiplomskim studijama na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija. 2002. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. Član ULUS-a od 1995. godine. Član internacionalne umetničke grupe New Remote (www.newremote.net) i nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv. Selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. godine (www.jalovik.net). Zajedno sa K. Bogdanovićem i R. Bošković napisao udžbenike Likove kulture za prva četiri razreda osnovne škole. Bavi se slikarstvom, skulpturom i dizajnom. Do sada izlagao na 16 samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Nikolić konstantno istražuje svet koji ga okružuje, ispitujući podjednako i sebe ali i predmete i relacije koje oni stvaraju. Njegov umetnički opus je po formi i medijima u kojima stvara veoma raznovrstan i intrigantan. Međutim, iako radi u različitim medijima i tehnikama njegova rad predstavlja jednu homogenu celinu koja jasno prati umetnikove ideje i stavove.

   


Naziv izložbe nagoveštava umetnikov stav da stalno usavrsava svoj rad i produkte sa kojima izlazi pred publiku. U pitanju su realni predmeti koje sakuplja, beleži i modifukuje stvarajući tako suptilne forme koje se izdvajanjem i izmeštanjem iz svog uobičajenog konteksta pretvaraju u estetske predmete. Nikolić se u svom radu ne oslanja na uspomene ili na nešto što je doživeo. U pitanju su različiti objekti popularne kulture, slike i instalacije, novinski isečci, stranice časopisa i magazina, razna pakovanja i ambalaže. Svi oni zajedno su heroji našeg vremena, produkti globalnog sistema umrežavanja i potrošačke kulture.

   


Kada izdvojite neki predmet ili neki njegov deo, on sam po sebi ništa ne predstavlja, ali ako ga svedete na nivo forme koja ima karakteristike znaka, onda on može biti i prototip ali i simbol.   

   


Izložba će biti otvorena do 06.11.2012. godine.



Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                      subotom od: 10 do 15 časova


 



Datum objavljivanja: 23.10.2012.