Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Braća De Žon u Beogradu 1888.

Predstavljanje knjige Čedomira Vasića, "Braća De Žon u Beogradu 1888.", održaće se u Galeriji Artget, KCB-a, u četvrtak, 27. marta u 18. sati.


 


Fotografski atelje Braća de Žon aktivan je u poslednjim decenijama 19. i početkom 20. veka u Nejiu kod Pariza. Držala su ga braća Viktor Eduar (Edi), Leon Fransis (Fransli) i Ogist Kleman u Nejiu. Potiču iz porodice švajcarskih fotografa De Jong čija fotografska aktivnost u Švajcarskoj obuhvata tri generacije, od sredine 19. veka pa sve do druge polovine 20. veka.



Tokom manje od dve decenije Braća de Žon razvijaju značajnu fotografsku aktivnost koja prelazi granice Francuske i odvija se po čitavoj Evropi. Obilaze mnoge zemlje i na poziv naručilaca prave brojne snimke ljudi i krajeva koje pohode. Njihova specijalnost, sudeći po dostupnim snimcima, bili su grupni portreti i arhitektura. Sreću se međutim i snimci određenih događaja kao i pojedinačni portreti, uglavnom načinjeni u ateljeu u Nejiu.



Izložba u Galeriji Artget i ova knjiga poseban akcenat stavljaju na radove fotografskog ateljea Braća de Žon načinjene u Beogradu aprila/maja 1888. godine.



Fotografije Braće de Žon predstavljaju dragocen likovni i ikonografski izvor kao i izuzetan istorijski dokument o vremenu i ličnostima koje su zauzimale važne položaje u državnim ustanovama u Srbiji i omogućavaju stvaranje autentične slike o važnom trenutku naše prošlosti.


Zahvaljujemo na pomoći u realizaciji projekta sledećim institucijama i pojedincima:



Arhiv Jugoslavije, Biblioteka grada Beograda, Foto-muzej, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda, Muzej grada Novog Sada, Muzej primenjene umetnosti, Pedagoški muzej, Vojni muzej, Porodica de Žon iz Pariza i Lozane, Jelisejski muzej u Lozani, Istorijski muzej u Veveju, Opštinski arhiv Veveja, Danijel Eonen, Aleksandar Đurić, Milka Mitrović Matić, Predrag Petković, Miroslav Aleksandrić.


 


 



Datum objavljivanja: 27.03.2014.