Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Božo Vasić: Izmeštanje - dnevnik emigranta

U petak, 10. avgusta u 20. sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba radova autora Boža Vasića, pod nazivom, "Izmeštanje - dnevnik emigranta".


 


Izložba Boža Vasića Izmeštanje - dnevnik imigranta povezuje pokretne i nepokretne slike, što je i okosnica ovogodišnjeg programa Galerije Artget. Vasić predstavlja fotografije i video radove kojima istražuje političke i socijalne teme u kontekstu gradske arhitekture i urbanog okruženja. Inspirisan multikulturalnim gradovima kao što su Toronto, Njujork i Berlin, Vasić koristi grad kao eksperimentalnu laboratoriju, a istovremeno i kao metaforu za istraživanje ljudske egzistencije. Njegove fotografije, video radovi i intervencije u gradskom pejzažu nude komentare i podstiču  na razmišljanje o brojnim temama, među kojima su i naša mogućnost (a često i nemogućnost) da promenimo tok istorije; neuspeh modernizma kao nosioca socijalnih i političkih promena; nedostatak ljudskih prava, te frustracije i raspadanje utopija 20. veka; pitanja imigracije, neprohodnosti granica, jezičkih barijera, masovnog konzumerizma i gubitka individualnosti zbog ogromnog pritiska potrošačkog društva.



Nastao je tokom njegovog boravka u umetničkim kolonijama u Berlinu 2010. i Njujorku 2012. godine, Vasićev najnoviji projekat Izmeštanje - dnevnik imigranta čine dve serije fotografija: Berlinski imigranstki dnevnik i Ilegalni imigranti Njujorka, i video radovi Ilegalni imigranti Njujorka i izgubljen na Velikom bazaru.



Božo - Boja Vasić je završio studije filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je jedan od saradnika kultne emisije Petkom u 22, autorke Dunje Blažević. Živi i radi u Torontu (Kanada) kao video umetnika, reditelj i fotograf.



Njegovi umetnički radovi su izlagani na bijenalima, u galerijama i muzejima na Kubi, u Portugalu, Albaniji, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Nemačkoj, Srbiji, a dokumentarni filmovi i video radovi prikazivani na festivalima u Kopenhagenu, Amsterdamu, Karlovim Varima, Čikagu, Denveru, Torontu, Njujorku i Dalasu. Vasić je osvojio nekoliko internacionalnih nagrada za svoje filmove: Kris statuetu na internacionalnom filmskom i video festivalu u Kolumbusu, bronzanu medalju na internacionalnom filmskom i medija festivalu u Njujorku,  kao i zlatnu medalju na HeSCA medijskom festivalu u Dalasu u Sjedinjenim Američkim Državama.


 



Datum objavljivanja: 14.08.2012.