Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Božo Terzić: To je vetar Betty

U utorak, 17. januara u 19 sati u Galeriji '73, Požeška 83a u Beogradu, otvara se samostalna izložba autora Boža Terzića pod nazivom, "To je vetar Betty". Izložba traje do 24. januara, 2012. godine.


 


Božo Terzić rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autor je nekoliko skulptura na otvorenom prostoru.


   

Izložba skulptura i kolaža vajara Bože Terzića publici predstavlja izbor iz plodnog opusa figuralne skulpture izvedene u drvetu i terakoti. Materijali, boje i tematika veoma su bliske afričkoj umetnosti. Izložene skulpture imaju svoje određene likovne karakteristike, odlikuje ih monumentalnost i životni intenzitet, čak i kad su malih dimenzija. Stav im je orijentisan na ukočenost i ravnotežu, figure imaju izraz mira i stabilnosti, koji nisu uslovljeni tek materijalom ili oštricom dleta ili noža. U jednistvu linija, površina i zapremina koje čine statuu ogleda se stamena snaga porodice, roda, plemena.  I ako sam naziv izlozbe "To je vetar, Betty" sugeriše nešto intimno, autor svojim radovima otvoreno komunicira sa publikom, na njemu svojstven i duhovit način. Masivne, glomazne i mlohave figure, ogledalo su našeg kako fizičkog tako i emotivnog duhovnog stanja i aludiraju na mentalnu lenjost. ("Barbarogenije", Instruktor", "Inat"...) 


"Istine" koje umetnik problematizuje i tematizuje u svojim radovima su uglavnom one koje proizvodi savremeno društvo, u vidu proklamovanih lažnih i usiljenih modnih trendova. Uprkos takvoj atmosferi, Božo nam, na tako jednostavan i nepretenciozan način, nudi drugačiji put. "Vraćanje sebi", svojoj istinskoj prirodi, onom najličnijem, a opet, opšte poznatom, bliskom i prepoznatjivom.





Izložba će biti otvorena do 24. 01. 2011. godine



Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova



Ulaz je besplatan



Portfolio Galerija 73


 


 



Datum objavljivanja: 16.01.2012.