Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Božidar Plazinić: Vrlo malo svetlosti

Mali likovni salon, KC Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad Ponedeljak, 29. maj 2023. 19.00 Božidar Plazinić: Vrlo malo svetlosti izložba crteža

 



 


“Najnoviju seriju Božidara Plazinića, čine četiri ciklusa crteža na novinskom papiru nastala progresivno i paralelno tokom 2020, za vreme izolacije pandemije Covid-19: Čitanje dnevne štampe, Čitanje i komentari, Ekrani, i Oglasne table. Serija pozajmljuje naziv od romana Vladana Matijevića (Zrenjanin, 2010) koji je dobitnik nagrade Meša Selimović za 2011 godinu.



Sa kojim ciljem nastaju ovi crteži, kome se obraćaju? Godina i okolnosti nastanka mogu nam reći nešto o tome. Ali ono što takođe možemo reći je da oni nastaju i kao paradoks odbijanja i ujedno suočenja sa globalnom i ličnom stvarnošću, percepcijom stvarnosti koja je transmisijom medija primljena i validirana, a crtežom poništena i refokusirana ka unutrašnjoj poetici autorizovanog čitanja i sučeljavanja. Ritual čitanja dnevnih novina postaje ritual suprotstavljanja oprečnim, traumatizujućim vestima svakodnevnim crtanjem po novinskom papiru kineskom četkom umočenom u tuš...” (Aleksandra Lazar)



Božidar Plazinić (1954, Guberevci)

Studirao je na Akademiji umetnosti u Sarajevu, Akademiji (Institut De Arta Plastica) u Bukureštu i Akademiji u Rijeci, kao i na visoj školi za konzervaciju i restauraciju u Beogradu. Član je ULUS-a od 1980. godine.


 



Datum objavljivanja: 24.05.2023.