Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Božidar Mandić: Pramoderna

Izložba "Pramoderna" je vezana za dugogodišnji rad Božidara Mandića i "Porodice bistrih potoka". Izložba u izlogu Gete instituta traje do 30. novembra, 2017. godine.


 


U najvećoj meri znak te umetnosti je živa skulptura moderne umetnosti. Ispitivanje materijala iz prirode kao što su balega, drvo, kamen... inicijatori su spajanja. Nema oblilkovanja jer elementarna umetnost iziskuje prvi čin značenja. Spaja se i ujedinjuje hladno i toplo, nežno i grubo, muško i žensko. Čitav rad naše najstarije ekološke i umetničke komune zasnovan je na rehabilitovanju Atoma.

 

Najvažnija spona između "Porodice bistrih potoka" i nemačke kulture je veza u ekološkoj snazi i zaštiti prirode. Najveći korifej je, svakako, Petra Keli, jedan od osnivača Zelene partije Nemačke. Ona je značajna figura evropskog intelektualizma i pobune protiv uništavanja prirode i slobode. Njene aktivnosti i akcije bile su vezane za angažman delovanja na licu mesta. Upadala je u druge države i mešala se u unutrašnje poslove spašavajući pojedince i protestujući protiv zatvaranja slobodoumnih intelektualaca. Nosila je medijsku pojavu koja joj omogućavala zaštitu i mondijalističku pažnju. Zbog toga su je se plašili mnogi političari i predsednici država. Zračila je hrabrošću i svesnom pobunom protiv svih postojećih zastoja. Nažalost, jednog dana, zbog svih intrigantnih delovanja nađena je u tragičnoj smrti zajedno sa Rudolf Sebastijanom. O Petri se danas mnogo manje zna nego osamdesetih. Zbog toga je umetnik jedan intervju u nedeljniku NIN posvetio Petri Keli, značajnoj ličnosti i pojavi. I ova izložba je prisećanje i osveženje na ženu koja se nije plašila svoje epohe.

 

Božidar Mandić je do sada imao 19 samostalnih izložbi u galerijama savremene umetnosti, objavio je dvadeset četiri knjige, realizovao 24 pozorišne predstave. Član je Dečje redakcije Radio-Beograda i kolumnista „Politike“. Njegova osnovna filozofija je: Borba za Planetu i Pojedinca.

 

Umetnički kafe: 23.11. u 20:00


 


 



Datum objavljivanja: 17.11.2017.