Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Božidar Džmerković - kolaži

U utorak 12. novembra u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, otvara se samostalna izložba kolaža Božidara Džmerkovića. Izložba traje do 23. novembra, 2013. godine.

 


Božidar Džmerković je prisutan na likovnoj sceni gotovo šest decenija, a poetika njegovog stvaralaštva, u grafici i slikarstvu, vezuje se za figuraciju rešavanu prevashodno u funkciji plastičkih fenomena. U tako bogatom umetničkom iskustvu autor nastavlja kontinuirano da upošljava svoje kreativne impulse tragajući za harmonijom i lepotom vizuelnog u kompoziciji. Kolaž se u Džmerkovićevim stvaralačkim seansama pozicionirao kao deo slikarskog promišljanja i igre spontanog izbora, neočekivanog slučaja, prepoznavanja osobenog i uklapanja raznobojnog materijala iz štampanih medija u vlastiti likovni prosede.


Mrtva priroda je dominantan tematski okvir novih kolaža. Referirajući sopstvenu ideju da je oblik noseći stub u arhitekturi slike, Džmerković sa merom morandijevske paradigmatične osetljivosti varira kompoziciono jednostavna i prijemčiva rešenja. Asocirajući na uobičajni aranžman porodičnog ambijenta  - vaze, voće, cveće, kutije, ptice - on cepanjem i sečenjem krhkog papira stvara plemenite materijalne vrednosti, a bogatom svetlosnom gradacijom temperira zračenje kompozicije.


(iz teksta Ljiljane Ćinkul)


Božidar Džmerković (1930, Mogilac, Makedonija), Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovni profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama od 1955. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja.


 


Datum objavljivanja: 06.11.2013.