Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Božica Rađenović: Nit - skulpture i objekti

U četvrtak, 14. juna u 20. časova u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba skulptura i objekata autorke Božice Rađenović, pod nazivom, "Nit". Izložba traje do 1. jula, 2012. godine.

 


Pored 3 autoportreta u drvetu iz različitih vremenskih perioda,predstavljeni su noviji radovi realizovani u novim materijalima –pleksiglasu, konopcu i, pre svega, vuni, čija ručna obrada i tradicionalne tehnike kukičanja i štrikanja neodoljivo podsećaju na detinjstvo i utopijske oblike iz tradicionalne umetnosti rodnog kraja. 


Beogradska likovna publika se seća markantnih figura od drveta, bojenih jarkim bojama, koje je Božica Rađenović izlagala na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u ovdašnjim galerijama tokom kasnih osamdesetih i ranih devedesetih. Odlazak u Kanadu i promena mesta boravka i rada sudbinski su izmenili egzistenciju umetnice, njen pogled na okruženje i stvaralaštvo. Božicin "kanadski period" ilustruje upravo izložba u Likovnoj galeriji KCB, neobičnog naziva NIT, na kojoj će, pored 3 autoportreta u drvetu, iz različitih vremenskih perioda, u većini biti predstavljeni noviji radovi realizovani u novim materijalima –pleksiglasu, konopcu i, pre svega, vuni, čija ručna obrada i tradicionalne tehnike kukičanja i štrikanja neodoljivo podsećaju na detinjstvo i utopijske oblike iz tradicionalne umetnosti rodnog kraja. Umetnički oblici od vunene pređe neodoljivo podsećaju na memorisane vizuelne doživljaje iz ranijeg perioda ali upečatljivo odslikavaju i sadašnji život apatrida sa oblicima i narativima koji imaju asocijativne i metaforične nazive: Jednog proleće, Puštam korenje, Džemper za žuti bor, Crvene rukavice, Kriza identiteta, Mesun, Portret sa žutom trakom, Dan što štrika noć opara.... Aktuelna izložba u Likovnoj galeriji, zajedno sa radovima Božice Rađenović izloženim u isto vreme u izložima Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, predstavlja pokušaj mogućeg preseka onoga što predstavlja opus umetnice u njenom beogradskom periodu skulpture i osvrt na ostvarenja iz kanadske faze.


Božica Rađenović je diplomirala i magistrirala skulpturu na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod profesora Jovana Kratohvila i Slavoljuba Radojčića. Od 1989. izlagala je na četiri samostalne izložbe u Beogradu (Galerija FLU, Galerija KNU, Galerija FLU, Salon MSU), a potom na brojnim izložbama u Torontu, Otavi i Almonteu, Kanada. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Kanadi, Srbiji, Jugoslaviji i Finskoj. Dobitnica je studentske nagrade za skulpturu Vladeta Petrić 1988 i 1990, Nagrade za skulpturu grada Toronta 2002, Nagrade Umetničkog saveta države Ontario za 2010, kao i više grantova i nagrada za intervencije u prostoru. Dela joj se nalaze u MSU u Beogradu, Kolekciji Trajković u Beogradu i Fine art collection, grada Otave.


 


Datum objavljivanja: 11.06.2012.