Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Boža Ilić u Progresu

Od 16-27. juna u Galeriji Progres posetioci će imati priliku da vide izložbu slika Bože Ilića, jednog od predstavnika generacije posleratnih jugoslovenskih umetnika dvadesetog veka.

 


Boža Ilić završio je Akademiju likovnih umetnosti u klasi Mila Milunovića, a odmah po završetku Akademije, već 1947. godine, on je doživeo neverovatan uspeh, zahvaljujući raznim idejno-političkim kvalitetima koje su mu pripisivali onovremeni teoretičari. U tematici i u njegovom realističkom stilu prepoznate su karakteristike koje je nametao socijalistički režim, te su tako njegove slike postale ikone socijalističkog realizma.U okviru njegovog opusa izdvajaju se brojni portreti, ali i slike na kojima je predstavljao aktuelne teme obnove i izgradnje, poput Sondiranja terena na Novom Beogradu.


Sa udaljavanjem političkih vlasti od SSSR-a menja se i kulturna politika države, a sa tom promenom biva zaboravljen i Boža Ilić. Do kraja života trpeo je zbog toga što mu je, u jednom istorijskom trenutku, bilo dato da bude nosilac ideja državnih vlasti. Bio je marginalizovan, gotovo zaboravljen, a da bi preživeo, pravio je violine koje je prodavao. Preminuo je 1993. godine u Beogradu.


 


 


Datum objavljivanja: 16.06.2008.