Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Boža Ilić u Nišu

Galerija savremene likovne umetnosti iz Niša najavila je postavku slika Bože Ilića povodom 15 godina od njegove smrti za 7. avgust. 2008. Izložba će trajati do 5. septembra 2008. Kustos postavke je Radmila Kostić.


 


Boža Ilić pripada istaknutim jugoslovenskim slikarima druge polovine XX veka. Akademiju likovnih umetnosti završio je u klasi slikara i pedagoga Mila Milunovića. Njegovo ime je vezano za posleratno srpsko slikarstvo, kada mu oko 1947. likovni kritičari i teoretičari toga vremena samovoljno dodeljuju idejno-političke kvalitete i proglašavaju ga vodećim predstavnikom socijalističkog realizma. Obzirom da je još u detinjstvu u potpunosti izgubio sluh, nije imao mogućnosti (a ni interesovanja) za učešće u političkim diskusijama ili bilo kakvim raspravama, pa bi se moglo reći, da on nije razumeo ni to svoje mesto ni težinu uloge koja mu je bila dodeljena.


Celokupno Ilićevo stvaralaštvo podeljeno je na dva perioda. Prvi koji traje do 1950. godine iz koga nam je ostalo nekoliko monumentalnih kompozicija, snažno obojene romantičarskim nadahnućem, da nam svedoče o davnim vremenima velikih nadanja i ponešenosti, viđenih slikarskom paletom ovog umetnika. Drugi period obuhvata razdoblje od 1950.godina do kraja života i umetničke odiseje.


Nedavno je i u Beogradu, u galeriji Progres održana izložba Bože Ilića.


 



Datum objavljivanja: 01.08.2008.