Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Boško Bošković: Pejzaži u susedstvu

U četvrtal, 18. jula u 20 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvara se izložba "Pejzaži u susedstvu". Autor izložbe je Boško Bošković. Izložba traje do 14. avgusta, 2013. godine.


 


Na izložbi Pejzaži u susedstvu svoje video radove, filmove, crteže, slike i instalacije izlaže 8 umetnika iz zemalja koje su nekad činile centre jedinstvenog jugoslovenskog kulturnog prostora: Renata Poljak iz Hrvatske, Staš Klajdinst&Sebastijan Leban iz Slovenije, Sandra Dukić iz Republike Srpske, BiH, Ivana Ivković iz Srbije, Nita Deda i Jil Čitaku sa Kosova i Jelena Tomašević iz Crne Gore. U delima ovih umetnika uočljiv je vrlo jasan presek između radova koji su lirskog karaktera i bave se privatnom sferom, i onih koji su više sociopolitički angažovani. U oba slučaja očigledno je da većina umetnika koristi crtež ili video kao vizuelno rešenje za kreiranje sopstvenih narativa.

Identifikovati i izvršiti presek savremene umetnosti sa regije bivše Jugoslavije je rizičan poduhvat jer može poprimiti različita značenja u zavisnosti sa čije geografske tačke se gleda. Kao što Marija Todorova tvrdi u svojoj knjizi “Imaginarni Balkan”: “Problem identifikacije sa regijom Balkana jeste podvrsta šireg problema identiteta malih perifernih nacija.” Stoga izložba Pejzaži u susedstvu autora Boška Boškovića nema za cilj da napravi presek umetničke scene sa prostora bivše Jugoslavije, već da okupi umetnike koji su u protekle dve godine učestvovali na rezidensi programu Residency Unlimited u Njujorku na jedan koherentan način. Ovaj izložbeni poduhvat je spoljašnji pogled na regionalnu scenu jer umetnici koji su učestvovali na programu nisu bili preporučeni ili odabrani od strane svojih matica.





Autor izložbe Boško Bošković je rođen u Beogradu. Osnovne studije i master istorije umetnosti XX veka je završio na Sorboni u Parizu. Trenutno je na doktorskim studijama na New York University u SAD-u. Od 2004. živi i radi u Njujorku. Radi kao programski direktor za Residency Unlimited, NVO u Njujorku čiji je cilj da organizuje rezidencije za internacionalne umetnike i kustose. Kustos je više izložbi, kao što su Video zones, UQAM Galerija, Montreal, Ellie Krakow, Cuchifritos Galerija, New York, Sve to ide u rok službe, Splatterpool Galerija, New York,ď Monument Movement, Centar za Fotografiju, New York, Not so Distant Memory, Center for Contemporary Art, Delaware, Power of the Brand, Muzej savremene umetnosti, Banja Luka, Bite A Bunny for a Day, Exhibition 211, New York, Video Integration, Belef, Beograd, Performing Body, Marina Abramovic, Speed Art Museum, Louisville. Radio je u Felix Gonzalez-Torres Fondaciji na retrospektivnoj izložbi Specific Object Without Specific Form. Dok je bio ko-direktor čuvene Sean Kelly Galerije u Njujorku, radio je sa umetnicima kao što su Los Carpinteros, Ilya & Emilia Kabakov, Marina Abramović i Johan Grimonprez.


 



Datum objavljivanja: 15.07.2013.