Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bosiljka Kićevac: Rani radovi 1957 - 1959

U ponedeljak, 15. marta u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu otvara se izložba ranih radova (na papiru) Bosiljke Kićevac, čiji su doprinosi umetničkoj ilustraciji veoma visoki u okviru nacionalne kulture.

 


Pre otvaranja izložbe, u 17h, u Bar Sali hotela Mažestik, održaće se promocija autobiografskih knjiga Bose Kićevac "Pričam" i "Pričam dalje" na kojoj će učestvovati: Svetlana Bojković, Žarko Trebješanin, Dejan Čavić, Gordana Popović Vasić, Aleksandar Ajzinberg i autorka.


Svima koji poznaju ilustraciju, najzastupljeniji deo stvaralaštva Bose Kićevac (187 knjiga), ovaj izbor radova iz perioda "pre ilustracije" može biti iznenađenje; stotinak crteža nastalih od 1957. do 1959. prvi put se predstavljaju javnosti, a njihova poetske osobenosti ukazuju na iskreni zanos, silovitu želju za stvaranjem i kontinuirani rad.  Proizašli iz perioda "beleženja i divljenja svetu oko sebe" oni su svojevrsne zabeleške atmosfere i situacija sa putovanja od Dubrovnika, Brača i Pariza do Minhena i Beča...Gradske vedute, Kalemegdan, morski pejzaži, dubrovačke Letnje igre, sa Kolarca, tipični su motivi, a razliveni tonovi laviranog tuša i bajca, laki crteži perom i široki potezi kičice, predstavljaju prizore natopljene atmosferom, utiske "uhvaćene" u trenutku.




Prva izložba Bosiljke Kićevac održana je 1959. u Grafičkom kolektivu; pozitivna kritika u Borbi njen rad je ocenila kao skladan i jednostavan, a ove odrednice se i danas mogu čitati kao vid anticipacije čitavog njenog stvaralaštva.  Među više od 20 samostalnih izložbi svakako se izdvaja retrospektivna postavka priređena u Muzeju primenjenih umetnosti 1996, a povodom obeležavanja 40 godina umetničkog rada. Od brojnih priznanja izdvajaju se: nagrada Oktobarskog salona 1968, Politikina nagrada iz Fonda Vladislava Ribnikara 1976, Nagrada Vukove zadužbine 1996. Bosiljka Kićevac (1932, Beograd) diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti, gde je završila i postdiplomske studije 1958.  Izlagala na brojnim međunarodnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  


 


Datum objavljivanja: 08.03.2010.