Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

BOROSANE - specijalni broj Beležnice

U Boru su, tokom prošle godine, gostovali umetnici i umetnice iz zemlje i inostranstva, učestvujući u projektu Narodne biblioteke Bor: Alternativna urbanizacija u Boru.

 


Radovi, tekstovi ili beleške Erve De-a (Francuska), Darinke Pop Mitić, Svebora Midžića, Vladana Jeremića, Rene Readle (Srbija), Marka Nozemana (Holandija), kao i Milene Marković, Đorđa Odanovica i Marka Krojača, koji su svoj boravak u Boru i objavljene priloge ostvarili drugim povodima, sabrani su u specijalno izdanje Beležnice, lista Narodne biblioteke Bor: BOROSANE. Izbor iz radova možete naći na sajtu www.rex.b92.net/ikd odakle se može skinuti i pdf verzija ovog izdanja. Projekat i sadržaj otvoreni su za komentare na forumu.




Nakon prijema i razmatranja više od 80 prijava pristiglih na poziv za učešće u mapiranju i afirmaciji projekata i procesa interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji, Radna grupa Ministarstva kulture za očuvanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga je podržala realizaciju i produkciju petnaest projekata institucija, organizacija, pojedinaca i pojedinki, koji po mišljenju autora ili aktera, u svom konceptu ili izvođenju, sadrže ili reflektuju procese i pojmove interkulturnog dijaloga (http://www.rex.b92.net/ikd/node/9). Tokom prošle i ove godine, radna grupa i saradnici i saradnice na projektu mapiranja prate i analiziraju odvijanje projektnih aktivnosti i zajedno sa autorima i akterima projekata predstavljaju javnosti pojedine primere razumevanja ili primene metodike interkulturnog dijaloga u ovdašnjem produkcijskom i prezentacionom okruženju.




Radovi i prilozi predstavljeni u ovom broju Beležnice, korespondiraju, svaki na svoj nacin, sa nekim od postojecih postulata interkulturnog dijaloga i prakse, obogaćujući značenje i moguću dalju reartikulaciju ove ideje i pojma, koji se i očekuju u formulisanju budućih kulturnih politika na evropskom nivou (npr. programa za kulturu Evropske komisije i pripremama njegove sledeće faze koja počinje 2014. godine. Jedno skorije istrazivanje Platforme za interkulturnu Evropu zajedno sa organizacijom Culture Action Europe dovelo je do zaključaka da definicije, kriterijum selekcije i mere evaluacije projekata iz ove oblasti zahtevaju značajna preispitivanja i poboljšanja (http://www.intercultural-europe.org/docs/PIEICDstudy2010def.pdf)


 


Datum objavljivanja: 12.07.2010.