Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Borisav Stanković

Uspostavljanje saradnje između Biblioteke grada Beograda i Delta sitija započinje postavkom izložbe o našem velikom književniku Borisavu Stankoviću u holu Delta sitija, na Novom Beogradu.


 


Otvaranje izložbe zakazano je za sredu, 7. maja u 18.00 časova u centralnom holu Delta sitija. Izložbu će otvoriti Olga Krasić Marjanović - autorka izložbe, i dramska umetnica Ana Franić, koja tumači lik Koštane u najnovijoj postavci ove drame (u Narodnom pozorištu u Beogradu). Izložba će biti otvorena do 15. maja 2008. Ovakvom postavkom u javnom, negalerijskom prostoru, želi se da se na jedan konceptualno nesvakidašnji način, određen kulturni fenomen predstavi što većem broju posmatrača.


Izložba posvećena životu i stvaralaštvu Borisava Stankovića upriličena je povodom  80-godišnjice smrti velikog srpskog pripovedača, romansijera i dramskog pisca. Građa za izložbu prikupljena je iz Arhiva SANU, rukopisnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke iz Vranja, Narodnog muzeja iz Vranja, Pozorišnog muzeja iz Beograda, privatnih zbirki i Arhiva Srbije. Posetioci će moći da vide rukopise Borisava Stankovića (pesme iz školskog perioda, rukopise pripovedaka, privatnu i poslovnu prepisku kao i brojne fotografije i novinske članke iz piščevog života). Tu su i fotografije rodne kuće u Vranju, razglednice Vranja i Beograda s kraja 19. i početka 20. veka, plakati „Koštane“ najizvođenije i najpopularnije predstave srpskih pozorišta. Može se videti i pismo prototipa Koštane, ciganke Malike koja je još za Borinog života uložila tužbu protiv pisca. Tu su i brojna dokumenta o postavljenjima u državnoj službi (Ministarstvo kulture, prosvete, Državni savet...Kraljevine Jugoslavije).



Izložba je pored Galerije Biblioteke grada Beograda do sada gostovala u Jagodini, Zlatiboru (Čigota), Kragujevcu i Vranju - povodom Dana Borisava Stankovića.

 

Izložba se sastoji iz 30 panoa 70x100 cm. u digitalnoj štampi.

Autorka izložbe: Olga Krasić Marjanović

Dizajn: Snežana Rajković


 



Datum objavljivanja: 30.04.2008.