Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Boris Petrović: Skladište

Postavkom izložbe Skladište, vizuelni umetnik Boris Petrović, predstaviće retrospektivu različitih perioda svog stvaralaštva. U pitanju je “site-specific” događaj, 24-časovno izlaganje autorovih radova u objektu nekadašnjeg jugoslovenskog transportnog preduzeća.

 


Subota 18. decembar u podne.




Autor će privremeno zauzeti centralni prostor istorijskog zdanja, kojem je prvobitna namena bila proizvodnja hartije.



Izložba Skladište može se tumačiti i kao Borisov osvrt na zaostavštinu perioda kojem je bio svedok i čiji uticaj je još uvek prisutan. Kao što je i budućnost ovog istorijskog zdanja jednaka neizvesnosti u kojoj se nalazi savremena umetnička scena…



Boris Petrović rođen je 1969 godine. Magistrirao je na studijama slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je samostalno u Domu omladine i na više grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Njegovi radovi uvršteni su u izdanju “Istorija umetnosti u Srbiji XX vek - radikalne umetničke prakse”, teoretičara Miška Šuvakovića - hronike “specifičnih, radikalnih, simetričnih, interdisciplinarnih, inovativnih i transgresivnih" umetničkih praksi.



Umetnikovi radovi se nalaze u privatnim zbirkama. Nije član ULUS-a.



Živi i radi u Beogradu



Zgrada "Jugošpeda" je spomenik kulture. Zdanje je 1924. podigao industrijalac Milan Vapa. Arhitektonski je oblikovana u duhu industrijskih objekata s početka prošlog veka. Projekat fabričkih postrojenja uradio je arhitekta Karl Haniš, dok je nadzor nad zidanjem vodio domaći inženjer Vladimir Bilinski.



U prostranoj zgradi nalazila su se odeljenja namenjena proizvodnji i skladištenju hartije, kao i biro vlasnika, kuhinja i trpezarija, radnička ambulanta i sobe za odmor. Veliko zdanje, u kome su se snimali mnogobrojni domaći filmovi i serije...


 


Datum objavljivanja: 16.12.2021.