Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bolna prošlost minulih predstava

Izložbom Bolna prošlost minulih predstava započinje sedma izlagačka sezona u galeriji Artget. Otvaranje je zakazano za petak, 11. decembar, u 19h, a izložba će trajati do 30. januara. Radno vreme galerije je od 12 do 20 sati svakog dana, osim ponedeljkom.

 


Na ovoj izložbi biće predstavljeno 35 pozorišnih fotografija, o kojima je u tekstu kataloga pisao Jovan Ćirilov, koji nije bio samo neutralni posmatrač, već je kao upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, imao presudan uticaj kada su u pitanju slobode kod realizacija i snimanja predstava. To znači da je i fotograf imao slobodu da prezentira svoje čitanje predstava.Početkom osamdesetih gospodin Branko Cvejić, današnji upravnik JDP, video je radove Mitra Trninića i pozvao ga da snimi, već tada, kultnu predstavu Mrešćenje šarana u Zvezdara teatru. Paralelni rad u oba renomirana pozorišta na aktuelnim predstavama kod Trninića je stvorio određenu zavisnost i težnju da formira svojevrsni fotografski jezik i osobeno čitanje pozorišnih predstava.


"...da Miša Trninić iza kamere je poštovalac glumačkih darova. Možda bismo nekog drugog majstora pozorišne fotografije mogli nazvati poštovaocem reditelja ili pisca, nekog opet, obožavateljem kostimografa, scenografa ili majstora osvetljenja. Gledao sam koji put iz prikrajka kako Miša Trninić kamerom nišani predstavu. On kroz objektiv sa nekim svetlucanjem u oku, pre svega gleda glumca...", Jovan Ćirilov


 


Datum objavljivanja: 09.01.2008.