Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bokeški san Marija Maskarelija

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 25. februara 2009. godine u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Bokeški san Marija Maskarelija". Izložba čiji je autor kustos istoričarka umetnosti Olivera Skoko obuhvata slike, crteže, grafike kao i dokumentacioni materijal.

 


Izložba Marija Maskarelija, koju ćemo otvoriti 25. februara u Salonu, je 100-a izložba koju Narodni muzej Zrenjanin otvara u svojim izložbenim prostorijama od otvaranja izložbenog Salona septembra 2005. godine. Da podsetimo, prva izložba u Salonu bila je izložba slika Uroša Predića koja je i najposećenija izložba u poslednje tri i po godine sa preko 17.000 posetilaca. Sledile su izložbe među kojima izdvajamo: Sava Šumanović, Sto lica stolica, Istorija sporta Zrenjanina, Nadežda Petrović, Vladimir Veličković, Stevan Aleksić, Matejski brod, Milan Konjović: četvrta decenija, Mića Popović, Zoran Pavlović, Milenko Šerban, Leonardo da Vinči u Zrenjaninu, Franc Ajzenhut, Marindom, Scenografije i kostimi Miodraga Tabački, Milena Pavlović Barili, Službeno odelo u Srbiji u 19. i 20. veku, Slike i skulpture iz zbirke Đure Popovića, Radomir "Džoni" Reljić, Skeleti uživo.

Takođe, Narodni muzej Zrenjanin može se pored velikog broja organizovanih izložbi pohvaliti i velikom posećenošću koja za poslednje tri i po godine iznosi preko 290.000 posetilaca.


 


IZLOŽBA "BOKEŠKI SAN MARIJA MASKARELIJA"

Salon Narodnog muzeja Zrenjanin, 25. februar 2009. u 19h


Izložbom slika, crteža i grafika, kao i dokumentacionog materijala, Narodni muzej u Zrenjaninu predstavlja neobičan, bokeljski svet umetnika Marija Maskarelija. Stvarajući u svom beogradskom ateljeu na Starom Sajmištu, kao i u kući u Prčanju, Maskareli je bilo na platnu, listu hartije ili pak na grafičkom otisku, smeštao svoj "bokeški san" u jedan mediteranski likovni teatar karnevalskih fešti i procesija sa arlekinima, bludnicama, mornarima, usamljenicima... Njegovo izuzetno poznavanje likovnosti i izražavanje u mnogim njenim segmentima bili su mu od koristi i na polju osmišljavanja raznih prostora, te je tako uredio enterijere nekih skadarlijskih kafana, potpisao veliki broj scenografskih rešenja, bio organizator prvog takmičenja za najlepši izlog u Beogradu... Ostavši trajno vezan za svoje bokeljsko podneblje, učestvovao je i u tamošnjim akcijama turističkih organizacija, posebno onim u Herceg Novom te je tako izradio dugoročni plan manifestacije "Praznik mimoze" koja se upravo ovog februara održava po četrdeseti put. 


Program u toku trajanja izložbe


Projekcija dokumentarnog filma "Ostavština za budućnost, Mario Maskareli" (RTS, Beograd 25.10.1988, urednik Milivoje Begenišić) Projekcije će biti svakog petka u toku trajanja izložbe u 19 časova a ukoliko postoji zainteresovanost van ovog termina organizovaće se posebne projekcije.




Predstavljanje knjige "Lutajući Bokelj" Nikole Malovića

Narodni muzej Zrenjanin, 28. februar 2009. u 19h


"Lutajući Bokelj" (Laguna, Beograd 2007.) je pravi mediteranski roman u kojem se čitalac zajedno sa glavnim junakom Nikom upušta u putovanje kroz Boku Kotorsku, u taj, po mnogima najlepši zaliv na svetu. Kritičari su za ovaj roman rekli da je najpotpunija do sada slika života na moru u našoj književnosti. Objavljen u 4 izdanja, sa ukupno 5000 prodatih primeraka za godinu dana, "Lutajući Bokelj" je dobitnik nagrada: "Borislav Pekić", "Laza Kostić", "Majstorsko pismo"...Takođe se našao u užem ili širem izboru za nagrade: "NIN-ovu", "Vitalovu", "Miloš Crnjanski", "Meša Selimović"... Autor Nikola Malović, profesor književnosti, koji uspešno vodi "Knjižaru So" u Herceg Novom, veliki je zaljubljenik u Boku Kotorsku i samim tim njen dobar poznavalac. Roman "Lutajući Bokelj" koji je pisan pet godina je zavodljiv, prijemčiv i uz to izuzetno slojevit prikaz Bokokotorskog zaliva i života u njemu. 


Predavanje "U Bogorodičinom vrtu", dr Saše Brajović

Narodni muzej Zrenjanin, 11. marta 2009. u 19h


Dr Saša Brajović, profesorka na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu nas svojom knjigom "U Bogorodičinom vrtu" (Plato, Beograd 2006.) vodi na putovanje kroz baroknu Boku Kotorsku, upoznajući nas sa kultom Bogorodice kojoj su duž Zaliva posvećene mnoge crkve, gradovi, oltari, slike i ikone. Namera autorke, bila je da istraži, predstavi i na nov način ispiše kulturnu istoriju Boke koju vidi kao metaforu Bogorodičinog vrta na zemlji. Pored pregleda crkava i kultnih objekata posvećenih Bogorodici u Boki Kotorskoj, dr Brajović obrađuje i primere Bogorodičinog kulta u pesništvu, liturgijskim dramama i gradskim feštama.


Portfolio Narodni muzej Zrenjanin


 


Datum objavljivanja: 20.02.2009.