Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bokakotorska, crteži i akvareli

U sredu, 23. jula 2008. godine, s početkom u 19 časova, u prostoru YUSD “Crvena komuna”, Petrovac na moru, biće svečano otvorena izložba umetnika Nikole Vukosavljevića i Veselina Gajevića. Izložba će biti otvorena do 6.08.2008. godine.

 


Predmeti galerijske prezentacije su klasične umetničke discipline (slikarstvo, skulptura, grafika) kao i novi umetnički mediji (instalacije, performansi, hepeninzi i video radovi). Galerija nosi ime po slikaru iz ovog kraja Marku Krstovom Gregoviću (1867.), koji je završio slikarsku akademiju u Beču, i tada je jadnu malu i likovno nerazvijenu sredinu povezao sa evropskom umetnošću određenog trenutka. Svojim programima, galerija Marko K. Gregović, se potvrdila na umetničkoj mapi Crne Gore i izborila za autentičan profil. U Crvenoj Komuni je stalna postavka zavičajnih slikara Crne Gore.


Vukosavljević Nikola,  rođen je 3. februara 1946. godine u Beogradu. Diplomirao je 1970. godine u klasi profesora Jovana Kratohvila na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Poslediplomske studije završio je 1972. godine kod istog profesora.  Izlagao je samostalno crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku i imao više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 1973. godine. Član je LADE od 1978. godine. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu radi od 1977. godine. Redovni je profesor na predmetu Vajanje. Od juna 2004. godine do juna 2007. godine bio Dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.


 


 


Datum objavljivanja: 23.07.2008.