Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bojana Savić, Milena Vitorović i Jelena Vitorović: Dijalog monologa

Atelier DivArt, Kosančićev venac 3. u četvrtak 19. avgusta u 20h otvaranje izložbe Bojane Savić, Milene Vitorović i Jelene Vitorović „Dijalog monologa“ Izložba traje do 31. avgusta 2021.


 


Tri umetnice Bojana Savić, Milena Vitorović i Jelena Vitorović stvaraju u klasičnim likovnim tehnikma, Bojana izlaže crteže i slike, Milena mozaike, a Jelena crteže. Umetnice svoje introspektivne monologe postavljaju jedan naspram drugog stvarajući dijalog o sličnosti i razlici svojih razmišljanja i nadahnuća.



Bojana Savić inspiraciju za seriju slika i crteža „Memento mori“ pronalazi u Svetom pismu, delima Dostojevskog (u liku Starca Zosime) i delima velikana slikarstva koji su obrađivali ovu temu (Van Gog, Pikaso, Arnold Beklina, renesansni i vizantijski majstori freskoslikarstva). Koristeći simbole hrišćanske ikonografije i simboliku boja stvara nadrealni ambijent mistične i onostrane atmosfere.



Milena Vitorović inspiraciju za seriju mozaika nalazi u prirodi. U mističnim predelima središnje mesto zauzima bik. Toplim tonovima žutih, narandžastih i crvenih boja prenosi boju zemlje, miris letnjeg vazduha, vrelinu jutra i podneva. Bik je simbol, govori o odnosu čoveka s prirodom, s precima i nasleđem. Bik je takođe simbol stradanja, odricanja, ali i snage.



Ptica je osnovni motiv na crtežima Jelene Vitorović u kojima umetnica vidi vezu neba i zemlje. Ptice su simbol duše i svojevrsna metafora emocija i raspoloženja. Plava boja nosi snažnu simboliku, plavim pticama umetnica pripisuje najdublju patnju ujedno asocirajući na nebo i njegovo prostranstvo.







Bojana Savić je diplomirala 2009. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Кonzervacija i restauracija. Od 2010. godine angažovana na istom fakultetu kao saradnik u nastavi na predmetu Кonzervacija i restauracija zidnih slika i mozaika kod red. prof. mr Radomira Samardžića. Od 2016. godine je na doktorskim akademskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, oblast primenjeno slikarstvo. Član je ULUPUDS-a. Oslikala je murale u studentskom domu „Studentski grad“ na Novom Begradu, a 2010. je izvela mozaik za portal crkve Sv. Save u Crvenki. Izvela je niz samostalnih projekata kao što su konzervacija i restauracija zidnih slika i ikona. Izlagala je na samostalnoj izložbi i učesnik je mnogih grupnih izložbi.



Milena Vitorović je diplomirala 2009. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru zidno slikarstvo. Član je ULUPUDS-a od 2013 godine. Učesnik je nekoliko samostalnih i brojnih grupnih izložbi u Beogradu i Zrenjaninu. Učesnik je likovnih kolonija u Mladenovcu, Aleksincu i Bogutovačkoj Banji. Izradila je mozaike za portal hrama Svetog Save u selu Dapsići u Crnoj Gori, kao i mozaike Sveti Nikola, Sveti Marko i portalni mozaik za hram Svetih četrdeset mučenika Sevastijskih-Mladenci u Dražnju. Pored mozaika je ilustraovala brojne dečije knjige i bavila se pedagoškim radom u osnovnoj i srednjoj školi.



Jelena Vitorović je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi prof. Čedomida Vasića. Član je ULUS-a od 2010. Rezidencijalno je boravila u Dizeldorfu, GLO'ART-u (Lanaken, Belgija) i u Parizu. Grupno je izlagala u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Кragujevcu, Кraljevu, Zrenjaninu i Lanakenu. Do sada je imala devet samostalnih izložbi.


 



 


Datum objavljivanja: 17.08.2021.