Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bojana Nikolić: Translucent

U Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu u četvrtak 11. avgusta u 19 časova otvara izložba radova autorke Bojana Nikolić, pod nazivom "Translucent". 11 - 29. avgust 2022.


 


Bojana Nikolić (1980, Pirot) diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Slikarskom odseku  Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Priredila je trideset  jednu samostalnu izložbu i učestvovala na brojnim grupnim  izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitica je više nagrada u oblasti slikarstva i kratkometražnog filma, od kojih izdvajamo nagradu  FLU Beta i Rista Vukanović (2005) . Najnoviji ciklus slika pod nazivom Translucent  nastao tokom 2020. i 2021, zasnovan je na rekombinovanju slikarskih postupaka koji se obično primenjuju u dečjem stvaralaštvu – fluorescentni kolorit sa pastuoznim nanosima metalik zlatne i srebrne boje. Razrešenje svake ponaosob situacije na slikarskoj plohi odvija se u procesima naizmeničnog nanošenja i poništavanja materije  u pokušaju harmonizovanja elemenata koji metaforički prenose ideju o ambivalentnosti pojmova čovek/priroda, život/smrt i dr.





Bojana Nikolić se inspiriše oblicima prirode kao izvorom jedne poetske ozarenosti autora u procesu stvaranja novog vizuelnog fenomena, originalne slike. Svetla i harmonična boja, fini ritmovi pojedinih celina slike, punoća zvuka i dubina emocija, sloboda čina otkrivanja celovite harmonije slike, sve su to samo neki elemeti poetske strukture ovih raskošnih likovnih prizora. Najnoviji ciklus slika samo je logični sled prethodnih inspiracija i likovnih iskustava njenih kompozicija. Ni jedna od njih nije u funkciji ponavljanja oblika vidljive stvarnosti. Sudari ulivanja i razdvajanja praha ili čestica na površini slika stvaraju bajkovit i mitološki splet asocijacija do fantazama. One imaju izvesnu simboliku kao moćnu unutrašnju dimenziju oblika. Bojanine slike žive po zakonima svoje vlastite prirode i same po sebi deluju kao novo viđenje i novi doživljaj sveta.



Radmila Vlatković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 09.08.2022.