Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bojana Bojović Milošević: Varijacije / digitalni radovi

Do 8. februara u Srećnoj galeriji SKC-a može se pogledati samostalna izložba digitalnih radova autorke Bojane Bojović Milošević, pod nazivom "Varijacije". U virtuelnoj formi na http://www.facebook.com/comicsfest ili preko www.skc.rs

 



 


Izložbu „Varijacije“ čine fotografije i digitalni radovi nastali tokom 2020. godine u okviru istraživanja u oblasti digitalne fotografije na doktorskim umetničkim studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radovi predstavljaju vizuelnu igru pozadina koje sadrže ponavljanje geometrijskih oblika (linija, kvadrat, krug, trougao...), sagledanih kroz providne staklene objekte raznih formi i debljine sa različitim indeksom prelamanja. Ovako prelomljeni i deformisani paterni kreiraju zanimljive prikaze aludirajući na optičku umetnost.



Bojana Bojović Milošević (1978. Bor), diplomirala je 2001. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na grupi za primenjenu grafiku, katedra za fotografiju u klasi profesora Branimira Karanovića. Magistrirala je 2010. godine na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu na grupi za digitalnu umetnost. 2019. godine upisuje doktorske umetničke studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a od 2008. godine.



Profesionalni rad započinje po završetku osnovnih studija u Srednjoj školi za dizajn u Beogradu, gde predaje fotografiju i frafiku knjige. U periodu od 2007. do 2017. godine bila je zaposlena u marketinškim agencijama BCA Mosaic i NewOne advertising na poziciji grafičkog dizajnera i art direktora, gde je angažovana na izradi grafičkih rešenja za brojne domaće i inostrane klijente. Od oktobra 2017. zaposlena je u Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu u zvanju predavača za oblasti fotografija i grafički dizajn. Stalni je saradnik agencije „Fabrika snova“, magazina za umetnost i kulturu „Zenit“ i SAE Instituta.



Paralelno sa profesionalnom praksom, bavi se umetničkom fotografijom. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama i festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i na jedanaest samostalnih izložbi. Dobitnik je: prve nagrade za kolekciju fotografija na 42. festivalu kulture mladih Srbije, 2003. godine; bronzane medalje za kolekciju fotografija na Međunarodnom salonu umetničke fotografije minijature u Beogradu 2002. i prve nagrade za kolekciju fotografija na V izložbi fotografija u Nišu, 2001. godine.


 



 


Datum objavljivanja: 01.02.2021.