Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bojan Milojević Asterian: Futurografija

9-27. oktobar, 2018. Velika galerija DKSG-a, otvaranje samostalne izložbe radova autora Bojana Milojevića Asteriana u utorak, 9. oktobar, 19h.


 


Izložba predstavlja trideset novih grafika velikog formata Bojana Milojevića – Asteriana, ilustratora i grafičkog dizajnera koji crta i piše naučno fantastične stripove. U pitanju su nadrealni prizori mračnih fantazija, distopija, kiborga i neo sapiensa, čestih motivasajberpank i andergraund estetike. Ovi radovi postavljaju pitanje: da li je haos zanemaren ili je integrisan u svet;da li postoji van njega samo se s vremena na vreme obrušavajući u naše postojanje i iza kakvih se imena danas najčešće krije? Možda se haos upravo proteruje iz ovog realma, pa umetnik samo beleži proces, užasne slike egzodusa i još užasnije slike uređenog sveta koji dolazi, sveta koji će bojiti psihičke manije ili vrsta tiranije za koju još uvek nemamo ni ime.  Transhumanizam je jedna od ideoloških podloga ovog crtačkog stila i poduhvata. On je želja (i delanje) da se prevaziđe trenutno ljudsko stanje, koja dolazi kao odgovor na nemogućnost duhovne i biološke evolucije, koja je prespora da odgovori na sve veće izazove, koje nam postavlja svet u kojem sve više ljudi želi sve više stvari, moći i kontrole. Sam proces nastanka radova je kiborški, sastavljen iz manuelnog, tradicionalnog crtanja sa daljom digitalnom obradom skenova.



 



Bojan Milojević Asterian (1985) završio je visoku školu strukovnih studija – Beogradsku politehniku na smeru za grafički dizajn. Bavi se ilustrovanjem knjiga, crtanjem stripova i grafičkim dizajnom. Objavljivao je svoje radove najpre u fanzinima i samizdatima a potom i u strip antologijama, novinskim i umetničkim časopisima u Srbiji i inostranstvu. Redovno posećuje i učestvuje na sajmovima, festivalima, izložbama i radionicama koje se bave stripom, ilustracijom i drugim vizuelnim umetnostima.Dobitnik jeNagrade za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika na ovogodišnjem 16. Međunarodnom salonu stripa u SKC u Beogradu.



 



Izložba najavljuje 9. Festival nesvrstanog stripa Novo Doba koji se od 10 - 14. oktobra dešava na više lokacija u Beogradu.



 



Radno vreme Velike galerije: svakog dana osim nedelje od 17:00 - 21:00



Ulaz slobodan


 



Datum objavljivanja: 09.10.2018.