Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bogosavljević & Kovačević u Remontu

U ponedeljak, 2. marta u 19 sati u Galeriji Remont, biće otvorena izložba crteža: "Naked Girls Falling Down the Stairs", autora, Hristivoja Bogosavljevića i Damjana Kovačevića. Radovi se mogu pogledati do 13. marta.

 


Ko je prvi počeo da crta, Hristivoje ili Damjan?

Čiji crteži su intenzivniji?

Ili "Look Mom No Head" kod obojice?


Damjan Kovačević je mlad, talentovan student FLU, nagrađivan, primećen, tapšu ga po ramenu, jer je lakoća izvođenja izjednačena sa lakoćom stvaranja, on je lak i brz i zovu ga Speedy.


Hristivoje Bogosavljević je stariji, sporiji, kuk ga muči, mada pored toga on je i portir i kurir na Fakultetu likovnih umetnosti. I on ima crtačku lakoću, nepritisnut školskim sistemom/već poslovnim/ njegovi radovi nastajali su, kao i Damjanovi, na školskoj klupi, pratili su i njega profesori, dobijao je i on korekture, tako reći, školovali su se istovremeno!


Eskivaža obrazovnog sistema im je zajednička, direktna ili indirektna, ali opet im je i institucija Fakulteta zajednička- tačka susreta, pa je bekstvo onda samo skrivanje, kao deca kad pokriju lice rukama pa misle da ih niko ne vidi.

 Ili kao što Damjan kaže: "Koncept izlaganja je sveden na uporedbu mojih i Hristivojevih radova, da bi se primetile i intenzivirale vrednosti obe vrste crteža.

Cilj izložbe je da se dokaže da likovna institucija, a ni bilo kakav vid vizuelno kulturološkog obrazovanja  nije presudan za umetnost."


Jelena Spaić


Portfolio Galerija Remont


Datum objavljivanja: 27.02.2009.