Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bogdan Pavlović: Uvek… dalje

Izložbom „Uvek… dalje“, u Salonu 77 u Nišu, umetnik Bogdan Pavlović predstaviće publici seriju radova zasnovanoj na geografskim kartama i atlasima. Otvaranje četvrtak 29. juna u 19 sati

 


Ucrtavanjem scena iz svakodnevnog života u prave atlase, prizori preuzeti iz foto arhive umetnika dobijaju univerzalni karakter. Atlasi su plodno tlo za razne konceptualno-umetničke eksperimente, a crteže u njima umetnik koristi i kao sekvence za stop-moušn animirane video radove. Preoblikovani kontinent Australije, sačinjen od zezdanih konstelacija, nosi naziv„Astralija“ i predstavlja zamišljeni sideralni kontinent. Ispitivanje odnosa makro i mikro kosmosa može se videti i u delima „Astraliti”, objektima – meteoritima, načinjenim od zvezda. U svojim „geografskim istraživanjima” Pavlović ide dalje... U atlase i geografske karte umetnik upisuje nova grafička i topografska likovna rešenja sa savremenim konotacijama: ekologija, politika, identitet i teritorija, prava žena... S druge strane, projekcije zvezda i sazvežđa nam govore o zakrivljenosti svemira, fluktuaciji nebeskih tela, ali i o savremenoj teoriji Multi Univerzuma. Istovremeno, umetnik koristi širok spektar umetničkih pristupa i tehnika, što je u potpunosti u skladu sa univerzalnim karakterom Atlasa, koji sam po sebi predstavlja skup raznovrsnih grafičkih vizura koji odgovara različitim oblastima: geografija, topografija, astronomija... Prožimajući se sa globalnim savremenim temama, prizori iz svakodnevice formiraju jedinstvene vizuelne događaje, koji na ekspresivan i poetičan način izložbu „Uvek… dalje“, situiraju na tanku liniju koja razdvaja, odnosno spaja, stvarnost i fikciju.





Bogdan Pavlović je rođen u Beogradu 1969. godine. Živi i radi u Parizu. Diplomirao je na Akademiji Likovnih Umetnosti (ENSBA) u Parizu 1997. godine, u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Magistrirao je na FLU u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. NJegovi radovi se nalaze u sledećim javnim kolekcijama: Lefrank e Buržua (Lefranc & Bourgeois), Kompanija Rado, Muzej Cepter, Opel Francuska, Aerodrom Pariza, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda.

Pavlović je multidisciplinarni umetnik koji se pored crteža, slikarstva i kolaža bavi fotografijom, video animacijom i ambijentalnom instalacijom. Od 2008. godine koristi specifičnu vrstu itisona kao osnovu za realizaciju nekoliko slikanih serija. U Pavlovićevom delu jasno je prisutan eksperimentalni aspekt. Kroz svoje stvaralaštvo, na ekspresivan i jednostavan način, Bogdan Pavlović povezuje univerzalno i lično, dokumentarno i imaginarno.

Monumentalni crtež-print "Između" realizovao je 2018. godine u saradnji sa Studiom Van Rijn za hotel Hajat Ridžensi Etual u Parizu. Sa bratom Miškom Pavlovićem radi izložbeni projekat posvećen 100-godišnjici svetskog vazduhoplovstva u Muzeju jugoslovenskog vazduhoplovstva. Poster za film Emira Kusturice "Super 8 priča" realizuje 2001. godine. A 1994. godine islikava model Opel Tigre za General Motors za Salon automobila u Parizu.



www.bogdanpavlovic.com


Datum objavljivanja: 27.06.2023.