Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Bogdan Pavlović, Osvrt 1995 - 2010

U petak, 23. aprila, 2010. godine u 20 časova u Galeriji '73, otvara se samostalna izložba autora Bogdana Pavlovića pod nazivom, "Osvrt 1995 - 2010". Izložba će trajati do 6. maja.

 


Bogdan Pavlović je rođen 1969. godine u Beogradu. Diplomirao slikarstvo na École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu 1997. godine. Magistrirao na FLU u Beogradu 2002. godine. Živi i radi u Parizu.


Galeriji ’73, na izložbi koja ima karakter manje retrospektive, publika će imati priliku da preko dvadesetak radova različitih formata sagleda evolutivni put ovog umetnika. Bogatstvo i raznorodnost sižea, likovnih pristupa kao i materijala su neke od karakteristika Pavlovićevog stvaralaštva.  Prvi period su obeležile slike jakog kolorita, narativnih i  fikcionalnih sadržaja kao što su  egzotična putovanja, mape, istraživanja, avanture junaka iz strip umetnosti, filma ili literature. Umetnik 2008. godine  pravi radikalan zaokret kako u tehničkom tako i u sadržinskom smislu. Okreće se dokumentarnoj ili istorijskoj  fotografiji kao izvoru inspiracije, a za podlogu koristi itison čija struktura zamenjuje pastuoznost ranijih slika. Ovom prilikom će biti prikazan i izbor iz poslednjeg Pavlovićevog ciklusa "Crni horizont". Slike rađene na crnom itisonu oživljavaju atmosfere dokumenata vezanih za savremenu arhitekturu, enterijere ili pak scene iz svakodnevnog života.


 


Datum objavljivanja: 19.04.2010.