Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Body related jewelry

U utorak, 28. aprila u 19 časova u Kulturnom centru Grad u Braće Krsmanović, otvara se izložba autorke Miro Sazdić, "Body related jewelry".

 


Miro u svom radu istražuje mogućnost oblikovanja predmeta bez uticaja ličnih očekivanja ili svog intelektualnog pristupa. Eksperimentiše sa materijalom, pokušavajući da mu priđe ne postavljajući kompromise i ograničenja a u nadi da dopre što bliže korenima svoje ideje.


Projekat "Body related jewelry" je kolekcija predmeta od recikliranog papira. Umetnica postavlja pitanja o individualnosti i identitetu i kako društvo i kultura utiču na razvoj pojedinca. Njeno pitanje je da li je moguće sačuvati ono što stvarno jesmo, kada dolazimo na svet, a pri tom ipak biti deo zajednice. Šta je prihvatljivo a šta moramo da

"odstranimo" da bi postali podobni. Njeni predmeti su predlozi kako sačuvati/održati ili ispraviti ono što je "JA", koje svet sa strane (od roditelja, prijatelja, učitelja itd.) narušava a ponekad čak iskorenjuje.




Miro Sazdić je rođena 1966. u Jugoslaviji ali od ranog detinjstva živi u Švedskoj. Studirala je na Konstfack/u u Stockholmu gde sada radi kao predavač na odseku za obradu metala. Izlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Švedskoj, Finskoj, Poljskoj, Italiji, Portugalu, Velikoj Britaniji i Americi. Svoje kolekcije nakita predstavila je na mnogim modnim i dizajn manifestacijama u Švedskoj. Njen rad je intuitivan i usmeren ka eksperimentisanju sa različitim materijalima.


 


Datum objavljivanja: 23.04.2009.