Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Boba Mirjana Stojadinović: Rez

U utorak, 17. maja u 19 časova u Galeriji DOB-a, otvara se samostalna izložba autorke Bobe Mirjane Stojadinović, pod nazivom, "Rez". Radovi se mogu pogledati do 29. maja, 2011. godine.

 


Treća samostalna izložba u Galeriji Doma omladine Beograda Bobe Mirjane Stojadinović prati razvoj ove umetnice i njeno interesovanje za urbane celine koje je bilo vidljivo već na njenoj prvoj izložbi u DOB sa senkama od peska (2002), koje se nastavilo kroz izložbu o zidovima i prizorima koji se nalaze sa njihove druge strane (2005), do najnovije izlozbe "Rez" koja problematizuje uticaj naglih i gotovo nasinih promena u gradskom tkivu.


Bulevar Kralja Aleksandra u Beogradu je od 26. februara do sredine marta meseca 2010. godine na potezu od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace ostao bez četristo višedecenijskih stabala platana. Veliki broj tih stabala imao je prečnik od jednog metra i više, što su gotovo stogodišnja stabla.


Sečenje drveća ispostavilo se daleko opsežnija promena nego što je samo renoviranje ulice i infrastrukture. Nesto veće i dublje iščupano je zajedno sa drvećem: urbana celina pretrpela je rez u samoj svojoj srži, u memoriji grada, u onome sto je čini (Beo)gradom.


Neposredno pred početak i u toku trajanja akcije sečenja platana umetnica je napravila nekoliko hiljada fotografija, od kojih će deo biti izložen u Galeriji Doma omladine. Uz fotografije na izložbi će se naći i dokumentacija o samom drveću koje je posečeno, ali i reference o Bulevaru kao habitusu koji stotinama godina ima svoj život, navike i tradiciju.


Treća celina u okviru izložbe je proces prikupljanja ličnih priča vezanih za sam Bulevar. Šta vam je asocijacija kad neko spomene Bulevar? Pozvani ste da autoru ispričate uživo ili pošaljete priče i/ili fotografije koje se odnose na najdužu ulicu u Beogradu - Bulevar.


 


Kontakt: mirjana.stojadinovic@gmail.com, 069 795929


Umetnica će biti u Galeriji svaki dan između 17-19h, osim u ponedeljak, 23.maja.


 


Datum objavljivanja: 17.05.2011.